Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Sučky stavača otrávili karbofuranom, jed napustili do morčacích krkov
Zdielať na

Sučky stavača otrávili karbofuranom, jed napustili do morčacích krkov

OSADNÉ / Sučky stavača dostali kŕče a nebyť rýchleho prevozu k veterinárovi, zahynuli by. Sučky vyvrhli surové morčacie krky. Rozbor potvrdil, že v nich bol vysokoúčinný nebezpečný jed.

Otec so synom robili prebierku v lese za obcou Osadné. Okrem ťažnej kobyly mali so sebou aj dve sučky slovenského hrubosrstého stavača. Len čo začali s prácou, sučky začali slintať, dostali kŕče a boli dezorientované. Majiteľ šiel s nimi k veterinárovi.

"Prejavili sa toxické príznaky," hovorí veterinár Vladislav Juško. Okamžite dostali infúzie. Rozbor potvrdil, že jed bol napustený do surových morčacích krkov, ktoré psy zožrali.

Hromadné otravy

Problém s návnadami otrávenými karbofuranom podľa štátnej ochrany prírody nikdy nebol taký častý, ako v tomto roku. Hovoria aj o hromadných otravách dravých vtákov.

"Tu môže byť dotknutý vlk, môže byť dotknutý medveď. Je tu samozrejme aj problém všeobecného ohrozenia," informuje Milan Boroš generálny riaditeľ ŠOP.

"Nevieme, či ide o traviča dravcov alebo o zámer otráviť psov uvedenému majiteľovi. Otravy sa vyskytli v okolí Vranova, Starej Ľubovne, Kežmarku, na južnom Slovensku," vymenováva Juško.

Téme sa venuje redaktorka Jana Veľasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy