Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poslankyňa Blahová kritizovala medzinárodné adopcie, minister sa bránil
Zdielať na

Poslankyňa Blahová kritizovala medzinárodné adopcie, minister sa bránil

BRATISLAVA / Slovensko by nemalo posielať svoje deti na adopcie do zahraničia. Myslí si to poslankyňa Natália Bláhová z SaS, ktorá ostro skritizovala činnosť centra, ktoré je za to zodpovedné. Minister práce Ján Richter sa voči tomu ohradil s tým, že centrum koná v medziach medzinárodných dohovorov.

Téma medzištátnych adopcií rozprúdila na výbore búrlivú debatu o tom, či ich vôbec robiť, alebo nie. Osvojovanie slovenských detí totiž berú viacerí tak trochu osobne.

"Obávam sa, že musím povedať slovo odfláknutá. Pretože keby som použila slovo slohová práca, tak urazím slohovú prácu," okomentovala poslankyňa Natália Blahová výročnú správu o činnosti Centra pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže v oblasti medzištátnych osvojení.

Ide o prípady, keď sa nenájde náhradná rodina pre dieťa z detského domova na Slovensku a ponúkne sa do spriatelených krajín. Minister práce Ján Richter na výbore spomenul dohody s Holandskom, Monakom, Maltou, Portugalskom, či Andorou.  Minulý rok pribudlo Francúzsko, rokuje sa s Rakúskom, Nemeckom či Luxemburskom.

"Naďalej pokračuje úspešná spolupráca s krajinami ako Holandsko, Malta, Monako, kam v minulom roku odišlo štrnásť detí," uviedol Richter.

Kauzy medzinárodných adopcií

Lenže sme tu mali aj kauzy ako dvaja bratia vo Francúzsku, či Julka a Jojka v Taliansku. To sú prípady, na ktoré upozornila televízia JOJ. Práve s Talianskom sa adopcie pozastavili a zmrazenie vzťahov trvá dodnes.

Poslankyňa Blahová hovorí, že problémov je oveľa viac. "Centrum odprevadilo do Malty 4 deti a z toho veľmi dobre vieme, aká medzinárodná blamáž bola jedno dieťa," uviedla poslankyňa Blahová.

"Vy viete, aké pozadie v tejto celej kauze je a myslím si, že písmenká, ktorými ste zaplavili celý facebook, ani zďaleka, ani zďaleka nehovorili o tom, aká je skutočná situácia," uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodno-právnu ochranu Andrea Cisárová.

Závažné pochybenia

Podľa nej sa každá adopcia deje v zmysle zákona a medzinárodných dohôd. Minister si za jej prácou stojí. Kritička ale zašla ešte ďalej. "Prichádza k závažným pochybeniam, ktoré naozaj poškodzujú najlepšie záujmy detí a to si jednoducho štát nesmie a nemôže dovoliť. Čiže keď to nevieme robiť, tak to pre boha živého nerobme. Lebo poškodíme a vážne poškodíme životy malých detí," dodala Blahová. 

"Možno sme podcenili jeden rozmer v tej správe, že je tu v podstate úplne nové osadenstvo výboru, pretože toto je len odpočet. My sme dali kompletnú správu pani poslankyňa," uviedol Richter.

Správa o tom, ako, kam a v akých počtoch naše deti adoptujú do zahraničia, bude rozšírená. Poslanci totiž chcú mať jasno v tom, ako sa majú.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy