Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Reportér TV JOJ Rastislav Striško vyhral novinársku cenu
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rastislav Striško vyhral novinársku cenu

BRATISLAVA / Redaktor televízie JOJ Rastislav Striško vyhral Novinársku cenu 2015 za reportáž Utečenecká kríza - Rodina utečencov na ceste do Európy.

Redaktor televízie JOJ Rastislav Striško bol nominovaný na Novinársku cenu roku 2015 v kategórii Audiovizuálna žurnalistika - Najlepšia reportáž.

"Dostal som cenu a musím povedať, že je to pre mňa motivujúce. Chcem poďakovať najmä šéfredaktorovi spravodajstva Rolandovi Kubinovi, mojej manželke, štábu, ktorý tam so mnou bol a televízii, ktorá mi dala možnosť venovať sa tejto celosvetovej téme," povedal ihneď po vyhlásení Rasťo Striško.

"Porota ocenila nielen výnimočné profesionálne spracovanie témy, ktorá silno rezonovala a polarizovala spoločnosť v uplynulom roku, ale predovšetkým prístup autora k téme. Autor sa rozhodol, že pomerne komplexnú tému spracuje z pohľadu utečencov tak, že sa podujal zažiť rovnakú náročnú cestu ako oni. Divák má teda možnosť zaziť celý jeden príbeh od momentu prvého dotyku s pevninou až po cieľovú destináciu," vysvetlila Mirka Grófová z Nadácie otvorenej spoločnosti.

Cesta s utečencami

Striško absolvoval cestu so sýrskou skupinou utečencov do Európy. Sýrčan Fausi so ženou a štyrmi deťmi cestovali zo Sýrie do nemeckého Dortmundu.

Počas nakrúcania reportáže s Fausim skončil Rasťo Striško spolu s Tomášom Szabóom a kameramanom Palom Podhradským aj na policajnej stanici.

Rasťo Striško dostal novinársku cenu aj za rok 2012. V apríli 2013 vyhral v jednej z najťažších kategórií. Za kauzu "Čierna labuť" získal ocenenie najlepší investigatívny príspevok v elektronických médiách. Išlo o dotačnú 50-miliónovú kauzu.

Rasťo Striško dostal svoju už druhú novinársku cenu:

Pozrite si reportáž Rasťa Striška, ktorú ocenila porota:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy