Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Meteorologička Miriam Jarošová: pozor, v pondelok sa vrátia prízemné mrazy
Zdielať na

Meteorologička Miriam Jarošová: pozor, v pondelok sa vrátia prízemné mrazy

BRATISLAVA / Po upršanom víkende sa vrátia od pondelka na Slovensko prízemné mrazy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok a utorok výstrahy 1. stupňa pred prízemným mrazom. Aké bude počasie najbližšie dni a ako ochrániť záhradu pred prízemnými mrazmi radí meteorologička Miriam Jarošová.

Traja zmrznutí sa tento rok predviedli v upršanej podobe. Žofia, ktorá si podľa pranostiky, rada vínka upíja, prišla tiež v zamračenej podobe a aj s prehánkami. 
Nad Pobaltím sa nachádza tlaková níž a v jej tyle sa na Slovensko dostáva studený vzduch. Nedeľné popoludnie bude preto prevažne zamračené, iba na západe bolo menej oblakov, veterné, ale citeľne chladnejšie počasie ako napríklad v sobotu.

Ochrana pred mrazom

V noci z nedele na pondelok bude oblakov pomaly ubúdať, vietor od severozápadu sa bude utišovať a to budú ideálne podmienky na pokles teploty nad ránom na hodnotu 6 až 0, ale na severe, v dolinách a kotlinách až do -2°C. Pozor, aj v nížinách sa vyskytne prízemný mráz!

"Takáto nočná situácia sa u nás udrží až do stredy rána. Ak máte niečo na záhrade, čo je citlivé na nižšie teploty, je potrebné ochrániť si to napríklad nastieľaním textílií, či pokosenej trávy, alebo rosením, či zadymovaním," radí meteorologička Miriam Jarošová.

Cez deň sa pri polooblačnej až oblačnej oblohe bude teplota dostávať na hodnoty 11 až 17 °C, v stredu na 13 až 19 °C.  Teploty výraznejšie nad 20 °C sa vrátia až v druhej polovici týždňa.

Výstraha

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok a utorok výstrahy 1. stupňa pred prízemným mrazom. Na pondelok 16. mája platí výstraha 1. stupňa pre celé západné, stredné Slovensko

Na východe platí výstraha pre okresy Bardejov, Prešov, Gelnica a Rožňava. Na utorok 17. mája platí rovnaká výstraha pre celé Slovensko.

Pozrite si aktuálnu predpoveď počasia v priloženom videu: