Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na bratislavskom letisku pristál nový vládny špeciál, Airbus A319
Zdielať na

Na bratislavskom letisku pristál nový vládny špeciál, Airbus A319

BRATISLAVA / Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika pristál jeden z trojice vládnych špeciálov vynovovanej letky ministerstva vnútra. Ako prvý priletel Airbus A319.

Nové lietadlo Airbus A319 vyrazilo na poludnie z letiska v britskom Birminghame. Pre colné záležitosti absolvoval ešte medzipristátie na ostrove Guern-sey.

V Bratislave sa tento zánovný stroj nezdrží. Ešte pred uvedením do prevádzky poputuje do Ostravy, kde prestriekajú jeho vzhľad na národné farby.

Nalietané štyri percentá životnosti

Lietadlo, o ktorom je známe, že má nalietané približne 4 percentá svojej životnosti, bude tvoriť súčasť obnovenej trojčlennej flotily spolu s dvomi lietadlami typu Fokker 100.

Za zánovný Airbus Ministerstvo vnútra zaplatilo necelých 42 miliónov eur. Dovedna bude obnova leteckého parku stáť 50 miliónov.

Airbus pristál na bratislavskom letisku krátko pred pol ôsmou:

Lepší ako Fokkery

Do ceny za Airbus A319 dokázal rezort vnútra vtesnať generálnu opravu, dve ďalšie paluby, ako aj veľa ďalších vecí - výcvikov a technického zabezpečenia. Pôvodná cena za lietadlo mala byť 45 miliónov eur. "Sú to tak ďalšie tri milióny, ktoré sa nám podarilo usporiť,“ povedal novinárom Kaliňák.

Airbus A319 je podľa jeho slov v oveľa lepšej kondícii ako Fokkery 100, a preto má generálnu opravu budúci rok v decembri. "Keby išiel na ňu teraz, termíny by sa poposúvali,“ dodal.

Päť miliónov za Fokkery

V prípade Fokkerov 100 sa ešte rokuje, povedal Kaliňák. Tie by mali stáť päť miliónov eur. "Keďže sa nám podarilo presadiť, že za tú cenu chceme lietadlá po generálnej oprave, museli sa nájsť kapacity, priestory a sloty, pretože servisné stredisko, ktoré je v Bratislave, je obsadené. Zmluva môže byť uzavretá až vtedy, keď bude aj zmluva o technickej podpore, ktorú potrebujeme na to, aby sme mohli lietadlá zaregistrovať,“ povedal minister vnútra.

Rezort tak kúpi lietadlá, ktorých súčasťou bude aj generálna oprava, už od začiatku to chce mať zadokumentované a jasne dohodnuté.

Ministerstvo vnútra má vo svojej letke dve lietadlá Jak-40 a dva Tupolevy Tu-154 M, z ktorých jeden je odstavený na ploche a nelieta. Fokkery bude podľa Kaliňáka po desiatich až pätnástich rokoch potrebné vymeniť, pretože technika sa vyvíja dynamicky.

Airbus by mohol slúžiť ďalších 30 rokov. Jedno z lietadiel Tu-514 M bude aspoň tri nasledujúce roky slúžiť ako záloha alebo na humanitárne účely.

Na letisku bol reportér Samuel Migaľ:

Najčítanejšie správy