Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V parlamente vystavujú fotografie o deportáciách Židov
Zdielať na

V parlamente vystavujú fotografie o deportáciách Židov

BRATISLAVA / Výstavu fotografií o deportáciách Židov do koncentračných táborov za vojnového slovenského štátu pripravili v Bratislave úrady ako súčasť spomienkových akcií pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny.

Expozícia bola v pondelok otvorená v budove slovenského parlamentu. Deportácie desiatok tisíc Židov sa radia k temným stránkam slovenskej histórie.

Výstavu fotografií o deportáciách židovského obyvateľstva doplnili citáty z protižidovských opatrení a dobové antisemitské propagandistické plagáty a noviny. Výstava bude pre návštevníkov prístupná počas nasledujúcich dvoch týždňov.

Tvárou v tvár extrémizmu

"Našou úlohou, úlohou politikov je bojovať proti extrémizmu, aby myšlienky, ktoré vznikajú proti národom, rasám či akejkoľvek skupine ľudí, zostali na okraji spoločnosti. Boj proti extrémizmu myslíme vážne, preto aj tu v Národnej rade je potrebné sa postaviť tvárou v tvár voči extrémistom a ukázať im, aké zločiny spáchali tí, ktorých do dneška velebia, "uviedol v príhovore pri vernisáži podpredseda parlamentu Béla Bugár.

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, ktoré sa podieľa na organizácii výstavy, zmienil význam historickej sebareflexie a schopnosti priznať si pochybenia a poučiť sa z udalostí, akými bol napríklad holokaust.

Zo Slovenska 70 000 Židov

Sympatie k vojnovému slovenskému štátu v krajine netají krajne pravicová strana Mariana Kotlebu - Ľudová strana Naše Slovensko. Strana predsedu Banskobystrického kraja sa stala najväčším prekvapením marcových parlamentných volieb, v ktorých získala osem percent hlasov. ĽSNS velebia tiež prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945 Jozefa Tisa, ktorý bol v roku 1947 popravený za vojnové zločiny.

Za vojnového slovenského štátu, ktorý bol pod silným vplyvom nacistického Nemecka, bolo z územia vtedajšieho Slovenska deportovaných do koncentračných a vyhladzovacích táborov asi 70 000 Židov.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy