Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tomáškovi zomrela mama po narodení. Nestihla vyrieknuť meno otca
Zdielať na

Tomáškovi zomrela mama po narodení. Nestihla vyrieknuť meno otca

KOMÁRNO / Deň po narodení prišiel o matku a jeho otec musí dokazovať, že patria k sebe. Rodičia dnes už trojtýždňového Tomáška žili ako druh a družka a chlapček je ich druhým spoločným dieťaťom. Matka ale zomrela skôr, ako stihla nadiktovať meno otca.

"Ona nestihla povedať, že ja som otec," hovorí otec Rastislav Ondera.

Prišiel o partnerku 

Muž pred pár dňami prišiel o družku a teraz hrozí, že príde aj o novonarodeného syna.

"Oni mi povedia, že nie som otec, lebo nie som zapísaný v rodnom liste. Mňa to zabíja. Stále rozprávajú, že mi zoberú dieťa a pôjde do ústavu," rozpráva.

"V takomto prípade je dôležité priniesť z matriky potvrdenie, meno otca, ktoré sme nemali," ozrejmuje hovorkyňa nemocnice v Nových Zámkoch Ľubica Juríková.

Nádor

Rastislavovu tehotnú družku hospitalizovali ešte vo februári s vážnou diagnózou - nádor na nadobličke.

"Kvôli jej vážnemu zdravotnému stavu bola v podstate predčasne ukončená gravidita v 28. týždni. Napriek veľkému úsiliu našich lekárov sa mamičku nepodarilo zachrániť," dodáva hovorkyňa.

Chce syna vychovávať

Chlapec ale žije a jeho otec sa oňho chce postarať. Hoci sám je po dopravnej nehode invalidným dôchodcom.

"Viem variť, upratať i prať. Viem všetko, aj keď bola Miladka, všetko som robil," hovorí.

V tejto chvíli to ale možné nie je. Pre úrady nie je otcom malého Tomáška. Jeho zomierajúca partnerka, s ktorou už majú spoločnú dcéru Ninu, to nestihla oficiálne nahlásiť.

"Keďže k určeniu otcovstva nedošlo súhlasným vyhlásením rodičov, môže muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd," ozrejmila Jana Lukáčová z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ústav

Otec sa ale obáva, že súd bude dlho trvať a kým rozhodne, bude jeho syn v ústave.

"V Občianskom súdnom poriadku je konkrétne povedané, že vo veciach starostlivosti súdu o maloletých rozhodne súd bez zbytočného odkladu, najneskôr do šiestich mesiacov," tvrdí Peter Bubla z ministerstva spravodlivosti.

Rastislav si dokonca dal na vlastné náklady urobiť testy DNA. "Všetko je tu podložené. Na 100 percent som otec. Už mám iba jeho a malú. Keď už nie je priateľka, nech vidí, že je všetko v poriadku," dodáva.

Tomáško zostáva zatiaľ v nemocnici. Otec dúfa, že súdy rozhodnú tak, aby nemusel ísť do ústavu a aby vyrástol so svojou sestrou.

Tomáškovi zomrela mama po narodení. Nestihla vyrieknuť meno otca, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy