Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cyklisti v Bratislave sú ohrozený druh, Vlada vytlačil z pruhu autobus
Zdielať na

Cyklisti v Bratislave sú ohrozený druh, Vlada vytlačil z pruhu autobus

BRATISLAVA / Cieľom projektu "Do práce na bicykli" je podnietiť samosprávy, aby vytvárali na svojom území vhodné podmienky na využívanie cyklistickej dopravy. Motivovať má aj zamestnávateľov k vytvoreniu podmienok pre cyklopracovníkov. Ale realita slovenských ciest bezpečnej cyklistike nepraje.

Rekreačný cyklista Vlado jazdí na bicykli do práce každé ráno. Podľa jeho slov je v meste nebezpečných prekážok veľmi veľa. "Cyklocesta tu nie je, ideme po hlavnej," hovorí Vlado.

"Samozrejme sú prekážky od nerovných ciest, kanálov, rozbitej asfaltky, sú tam kaluže, ktoré sa človek snaží obísť, plus chodci,kt. sa neobzrú doľava doprava," vymenúva peripetie cyklistov Vladimír.

Vlado si na bicykel zobral kameru, aby ukázal všetky problémy cyklistov v Bratislave. Narazil aj na bezohľadného vodiča MHD, ktorý ho drzo vytlačil z cesty.

Adrenalín cestou do práce

Vladimír hovorí o adrenalíne cestou do práce. "Trasy sú nekoncepčne spravené, človek sa musí prepletať cyklotrasami, ktorá sa končí niekde, kde by nemala," hovorí Vladimír.

V rannej špičke sa Vlado väčšinou tlačí medzi obrubníkom a autami v kolóne. O tom, že sa po meste nejazdí bezpečne vie svoje aj cyklokuriér Marcel. "Zrazil ma taxikár a to som mal ešte krikľavejšie tričko. Nabehol cez chodník, vôbec ma nevidel," hovorí Marcel. 

Magistrát sľubuje viac cyklotrás

Holandsku, Nemecku, či rakúskej Viedni sa tak skoro nepriblížime. Magistrát ale sľubuje v meste viac ako tri kilometre nových cyklotrás.

My vieme, že cesty sú v takom stave akom sú, preto sa ich snažíme opravovať ak by sme však chceli cesty udržiavať v 100-percentnom stave, potrebovali by sme na to viac peňazí ako máme teraz," uviedla hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová.

"Stala sa tu tragédia. Nie sú bezpečné trasy. Druhá príčina je, že krajnica vozovky je bola rozbitá. Je tam obrovská diera, cyklista sa jej vyhýbal, padol sám a vodič kamiónu ho zachytil. Bratislavskí cyklisti nainštalovali biely bicykel, ktorý vyznačuje ducha cyklistu," hovorí Tomáš Peciar z Občianskeho združenia Cyklokoalícia a Cyklokuchyňa.

Pozrite si autentický záznam:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy