Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pri Rožňave vyčíňajú vlci, nezastavia ich ani elektrické ploty
Zdielať na

Pri Rožňave vyčíňajú vlci, nezastavia ich ani elektrické ploty

VYŠNÁ SLANÁ / V obci Vyšná Slaná (okres Rožňava) sa pohybuje svorka vlkov. Už ich videli ľudia z dediny. Podľa miestnych začali útočiť na domáce zvieratá priamo v záhradách pri rodinných domoch. Majitelia oviec a kôz sú zúfalí.

V priebehu uplynulého týždňa vlci v dedine zahrdúsili 14 zvierat. "Je to neprirodzené správanie, aby vlci lovili 50 metrov od obývaných domov," hovorí predseda Lesnej spoločnosti Ján Hric. 

Päť mŕtvych zvierat

Majiteľ oviec Dušan našiel vo svojej záhrade päť mŕtvych oviec. Ďalšie dve si zrejme vlci zobrali so sebou. "Dve mi zmizli. Hľadal som ich aj hore okolo kríkov, ale dve si museli zobrať so sebou," uviedol Dušan.

Vlci ovce v záhrade roztrhali. Po ich krvilačnom útoku ostalo v stáde aj jedno dohryzené jahňa.

Nezastavil ich ani elektrický plot

Vlkov nezastavil ani elektrický plot, ktorý je postavený okolo celej záhrady. S jahňatami ho jednoducho preskočili. "Tak ako tie dve, aj toto jedno si asi chceli zobrať so sebou, ale dostali úder elektrický a nechali ho tam," dodal Ján Hric.

Ľudia svorku spozorovali v blízkosti dediny aj počas dňa. Zatiaľ ale vlci útočia len v noci. "To nie je normálne, keď sa špecializujú na domáce zvieratá," hovorí Hric.

Vlk je chránený

Škody sú veľké. Vlci útočia často a vo veľkom. "Je to už tretí prípad v krátkom čase," dodáva predseda Lesnej spoločnosti. Vyriešiť túto situáciu je takmer nemožné. Majiteľom neostáva nič iné ako sa pozerať na hynúce zvieratá.

"Nemáme šancu s tým nič robiť ani ako poľovníci. Vlk je chránený, sú na to kvóty," dodáva Hric.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy