Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V okolí Rimavskej Soboty videli ľudia vlkov. Jeden skončil pod kolesami auta
Zdielať na
Krimi

V okolí Rimavskej Soboty videli ľudia vlkov. Jeden skončil pod kolesami auta

RIMAVSKÁ SOBOTA / Ľudia v okrese Rimavská Sobota videli cez cestu prebiehať dvoch vlkov. Jeden z nich skončil pod kolesami auta. Vlci sú pritom veľmi plachí a ľudí sa stránia.

Mŕtvy vlk je prvým v poľovnom revíre pri Rimavskej Sobote za posledné roky.

"Doposiaľ sa nám nepodarilo streliť, ani v rámci kvóty. Toto je vlastne prvý prípad, kedy došlo k odloveniu, či už úhynom alebo odstrelom," ozrejmuje poľovník Milan Kušpál.

Zviera ale nezastrelil poľovník. Vlk vbehol rovno pod kolesá auta.

Dve šelmy na ceste

Cez cestu prebehli dve šelmy. Uhynula len jedna z nich, asi štvorročná vlčica. Zrejme prechádzali z jednej lokality do druhej.

"Je to neobvyklé, že na štátnej ceste dosť frekventovanej, dôjde k takejto nehode, ale už v rámci okresu je toto teritórium, kde sa tento vlk vyskytuje," hovorí predseda Obvodnej poľovníckej komory v Rimavskej Sobote Vojtech Kovalčík.

Vidieť na vlastné oči vlka je raritné. Ide totiž o mimoriadne plachú zver, ktorá sa ľudí stráni.

"Niektorí poľovníci celý život nemajú tú šancu, aby stretli vlka v prírode," dodal poľovník Jaroslav Szabó.

Dva a pol mesiaca

V minulosti boli vlci celoročne chránení, v súčasnosti sa môžu loviť dva a pol mesiaca v roku.

"Vlka považujeme za zver škodnú a robí škody na poľovnej zveri. Práve to je tlak obvodnej poľovníckej komory na užívateľov poľovných revírov, aby si zaznamenávali všetky škody, ktoré táto šelma spôsobuje," vysvetľuje Kovalčík.

Škody počítajú aj na družstve v Babinci, kde tento týždeň uhynulo viac ako 20 oviec. S najväčšou pravdepodobnosťou ich zabili vlci.

"Spôsob strhnutia je identický pre vlka. Fakticky zahryzne do krku," informuje poľovník Milan Kušpál. "Vlk oproti medveďovi je oveľa horší. medveď zabije jeden kus zvieraťa a bude sa ním kŕmiť. Kdežto vlci vbehnú do košiara, vyzabíjajú všetko, čo tam existuje, odtiahnu si jeden kus, nažerú sa a už sa nevrátia," uzatvára Szabó.

V okolí Rimavskej Soboty videli ľudia vlkov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy