Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Snaha poslankyne ísť do rokovacej sály s dcérou vyvolala búrlivú diskusiu
Zdielať na

Snaha poslankyne ísť do rokovacej sály s dcérou vyvolala búrlivú diskusiu

BRATISLAVA / Rozruch okolo nezaradenej poslankyne Simony Petrík, ktorú do pléna nepustili s päťmesačnou dcérou vzbudil vášnivé diskusie na internete. Väčšina ľudí bola voči poslankyni mimoriadne kritická, často až vulgárna. Otázkou zostáva, či je jej požiadavka naozaj nepredstaviteľná a či sú v tomto ženy v iných zamestnaniach rovnoprávne.

Z online diskusií je zrejmé, že pre Slovákov je téma pracujúcej matky a dieťaťa kontroverzná.

Prevláda kritika

Snaha vojsť na pár minút do rokovacej sály parlamentu s dieťaťom vyvolala na sociálnych sieťach prevážne kritické a pobúrené reakcie. Mnohí pritom zabudli aj na základy slušnej výchovy. "Vypadni na materskú," vyzýva Petrík jeden z diskutérov. "Ak chceš robiť v jasliach, netlač sa do parlamentu," dodáva ďalší.

"V prvom rade ide o nedorozumenie, možno si predstavovali, že sa chce zviditeľniť, že tam chce sedieť niekoľko hodín. Neuvedomili si, že išlo o hodinu otázok, pred 20 ľuďmi, na niekoľko minút,"
uviedla sociologička Sylvia Porubänová.

Podmienky pre rodičov

Je samozrejmé, že napríklad hasička, policajtka, či žena pracujúca za výrobným pásom v továrni si nemôže priniesť svoje dieťa na pracovisko. Každý zamestnávateľ ale môže urobiť niečo preto, aby vytvoril čo najlepšie podmienky pre rodičov malých detí.

"Všeobecný trend v Únii je vychádzať v ústrety zamestnancom. Predpis o pohybe osôb treba dodržiavať," uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Podnikové zariadenia

Existuje aj možnosť vytvárania zariadení pre deti priamo na pracoviskách rodičov. Závisí predovšetkým od dobrej vôle zamestnávateľa.

Diskutujúci, ktorí obhajovali poslankyňu, boli v menšine. "Je smutné, ako strašné zlí dokážete byť k matke a nevinnému dieťaťu. V zahraničí je to normálne. No my Slováci, ako stále, sa musíme správať, ako by sme boli 100 rokov za opicami," hovorí jedna z diskutujúcich.

Poukazovali aj na to, že napríklad v európskom parlamente majú matky malých detí zelenú.

Pozrite si priloženú reportáž:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy