Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Miloš zabil svojho otca, súd mu znížil trest na 18 rokov
Zdielať na

Miloš zabil svojho otca, súd mu znížil trest na 18 rokov

BANSKÁ BYSTRICA / Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vyhovel 45-ročnému Milošovi Stierankovi z Kokavy nad Rimavicou a zmiernil mu trest za vraždu 83-ročného otca z 20 na 18 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení.

Rozhodnutie je právoplatné a predseda senátu hneď nariadil aj výkon trestu.
Na otca Miloš zaútočil koncom júna minulého roka, posilnený alkoholom. Chcel vyriešiť dlhodobé vzájomné nezhody.

Po verbálnom útoku napadol večer otca v posteli, potom ho stiahol na zem a tam ho mlátil rukami. Skrvaveného otca odtiahol do kuchyne, kde útok ukončil kopancami.

Sestre poslal sms-ku

Syn spôsobil otcovi také rozsiahle vonkajšie i vnútorné zranenia, že ten im krátko po útoku podľahol. Po čine Miloš upratal a sestre poslal sms-ku, že otec zomrel. Prokurátor jeho počínanie kvalifikoval ako obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný surovým a trýznivým spôsobom na osobe vyššieho veku.

V čase vraždy bola doma aj chorá Milošova matka, ktorá zomrela krátko po smrti manžela. Miloš sa ku skutku priznal a tvrdil, že otca zabiť nechcel. Bývalý kamionista prišiel o zamestnanie aj o byt a po rozvode sa vrátil do rodičovského domu.

Patriarchálne riešenia

Nezhody s otcom, ktorý mu predtým pomáhal rôznym spôsobom, pokračovali intenzívnejšie a stupňovali sa. Podľa znalcov bolo problémom, že otec riešil veci so synom autoritatívne a patriarchálnym spôsobom, čo syn pociťoval ako krivdu. Údajne sa otec tak správal aj k manželke.

Podľa znalcov je náprava Miloša možná za predpokladu, že nebude holdovať alkoholu. V tomto prípade totiž útočil emočne nestabilný syn na otca v stupňujúcom sa afekte v spojení s alkoholom. Znalci stanovili, že v čase útoku na otca mohol byť Miloš v stave strednej až ťažkej opitosti, pretože prepočítaním odhadli, že mal v sebe okolo dve promile alkoholu.

Odvolal sa

Sám priznal, že v ten večer vypil asi pol litra vodky. V minulosti bol odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Vzhľadom na stanovisko znalcov súd uložil Milošovi okrem trestu odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia aj povinnosť absolvovať protialkoholické liečenie. Miloš by mal zaplatiť sestrám náklady na pohreb a nemajetkovú ujmu desať tisíc eur. Sestry však požadovali odškodné 30 tisíc eur, pretože podľa jednej z nich „nám veľmi ublížil“.

Miloš sa odvolal voči trestu, pretože ho považoval za neprimerane prísny. Odvolací súd zvážil všetky okolnosti prípadu a trest mu znížil.

Na mieste bola redaktorka Katarína Juríčková:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy