Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Piešťanoch padli teplotné rekordy, poriadna zima bola aj v Oravskej Lesnej
Zdielať na

V Piešťanoch padli teplotné rekordy, poriadna zima bola aj v Oravskej Lesnej

ORAVSKÁ LESNÁ/PIEŠŤANY / Mrazy v noci z pondelka na utorok prekonali v Piešťanoch 61-ročný rekord minimálnej dennej teploty vzduchu pre 26. apríl. Meteorológovia tam dva metre nad zemou nameral -5,1 stupňov Celzia, v roku 1955 to bolo -4,4 stupňov.

Studený vzduch, utíšenie vetra a vyjasnenie oblohy bolo príčinou, prečo sme na západe krajiny prekonávali nielen mínusovú teplotu v dvoch metroch nad zemou, ale aj dlhodobé teplotné rekordy minimálnej nočnej teploty.

Mrzlo v Hurbanove, kde bolo necelé -2°C, ale pri zemi až -8°C, v Nitre bolo takmer -4°C , pri zemi tiež -8°C. V Piešťanoch bolo až -5.1°C, čo je najnižšia nočná teplota nameraná počas doby pozorovaní na tejto stanici.

Mrazy nepotešili pestovateľov

V roku 1955 tam bolo nameraných -4.4°C. Pri zemi však do dnešného rána poklesla teplota v Piešťanoch až na -9.3°C. Pretože je vegetácia už v plnom kvete, je dopredu o 10 až 14 dní, nočné mrazy na Podunajskej nížine určite nepotešili pestovateľov. "Jablká, marhule, broskyne, ale aj jahody môžu z našej produkcie na pultoch v lete chýbať," hovorí meteorologička relácie Najlepšie počasie Miriam jarošová.

Nasledujúca noc už bude mať v západnej polovici viac oblakov, mali by sa objaviť aj zrážky, preto v tejto časti krajiny sa teplota bude udržiavať nad nulou, do 4 až 5 °C. Ale na východe pri menej oblačnej oblohe hrozia prízemné mrazíky aj dnes. Nie už také silné, ale záhradkári na východe musia byť v strehu aj v noci z utorka na stredu.

Teploty pod nulou

Výraznejšie mrazíky, ale aj mrazy by sa na západe krajiny mali zase objaviť v noci zo stredy na štvrtok, keď teplota pri malej oblačnosti bude znovu klesať pod nulu aj v dvoch metroch nad zemou. Pri zemi, vo výške päť centimetrov sa v tejto časti územia objaví opäť prízemný mráz až do -7°C.

Noc v najchladnejšej obci Slovenska, Oravskej Lesnej, bola poriadne studená. Pri zemi namerali takmer -8 °C.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy