Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spor o vysielač mobilnej siete v Jarovciach. Obyvatelia spísali petíciu
Zdielať na

Spor o vysielač mobilnej siete v Jarovciach. Obyvatelia spísali petíciu

BRATISLAVA / V bratislavskej mestskej časti Jarovce rozdelila kostolná veža obyvateľov na dva tábory. Dominanta obce bude čoskoro nielen šíriteľom viery, ale aj mobilného signálu. Na veži by mal byť vysielač mobilnej siete. Obyvateľom sa to ale nepáči a spisujú petíciu.

Kým miestny farár v Jarovciach s vysielačom v kostolnej veži súhlasí, viacerí veriaci bijú na poplach. "Kto to kedy videl, aby na kríži alebo teda na kostole bolo niečo také," hovorí jedna z veriacich.

"Chodím do kostola a vôbec, ani z estetického hľadiska, to nepatrí na kostol a hlavne nás je tu veľa onkologických pacientov. Práve na tejto ulici, čo je kostol sme šiesti," dodáva ďalšia veriaca z Jaroviec.

Elektromagnetické vlny

Obyvatelia nechcú mať v centre svojho bydliska ešte viac elektromagnetických vĺn ako je potrebné. "Už je tu dosť elektrosmogu, vplýva to na deti, veľa dospelých už má migrény," hovorí obyvateľ Jaroviec.

"O nás bez nás," tvrdia obyvatelia mestskej časti o rozhodovaní o umiestnení vysielača. Má byt umiestnený vo vnútri kostolnej veže. Farár ani starosta sa k situácii nevyjadrili.

"Žiarenie je v podstate podobné ako kdekoľvek ten vysielač stojí. Navyše sa vykonávajú hygienické merania," hovorí zástupca operátora Roland Kyška.

Spisujú petíciu

Vysielače mobilných operátorov sú umiestnené na rôznych miestach po celom Slovensku. Podobný v kostolnej veži majú aj v obci Kuchyňa na Záhorí.

Obyvatelia Jaroviec začali spisovať petíciu, ktorú za tri dni podpísalo asi sto ľudí. "Nebránime sa tomu. Netvrdíme, že to musí byť na kostole. Budeme rešpektovať vôľu obyvateľstva," dodal Kyška.

"Chceli sme s tou petíciou pokračovať ďalej, alebo nám povedané, že nech si petíciu robíme, ale oni ju rešpektovať nebudú," dodáva jeden z obyvateľov Jaroviec.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy