Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V obci Čechy vyhoreli jediné potraviny, starosta zriadil obchod na úrade
Zdielať na

V obci Čechy vyhoreli jediné potraviny, starosta zriadil obchod na úrade

ČECHY / Obec Čechy (okres Nové Zámky) prišla o potraviny. Pred časom im jediné, ktoré mal, niekto podpálil. Dôchodcovia z dediny, ktorí nemajú príbuzných, sa tak ocitli bez základných potravín. Na niekoľko dní preto starosta zriadil dočasnú samoobsluhu priamo na obecnom úrade.

Jediné potraviny v dedine pred troma týždňami vyhorel. "Bola tam vhodená nejaká zápalná zmes. Vnútri bolo zhruba za 11 tisíc v nákupných cenách bez daní v tovare, okrem toho škoda na zariadení približne za päťtisíc eur," uviedol námestník spotrebného družstva Vladimír Kuzma.

Provizórny obchod

V dedine, kde žije niečo cez 300 ľudí, prevažuje staršia generácia. Starosta po vyhorení potravín musel rýchlo konať. Provizórne priestory našiel hneď vedľa svojej kancelárie. Kuchynku a sklad športových klubov, kde sa okrem iného prali aj dresy, vypratali za pol dňa.

"Napríklad moja manželka prala dnes dresy futbalistom a visia na balkóne u nás doma," prezradil starosta Jozef Baranovič.

Do provizórnych priestorov preniesli z vyhorenej predajne čo sa dalo. "Chladničky sme prepravili hneď na druhý deň. Nie je tu toľko ľudí, aby sme nevedeli, čo kto kupuje a čo máme objednať," hovorí zástupkyňa vedúcej predajne Zuzana Balážová.

Štyri hodiny denne

Domáci majú na nákup v provizórnom obchode každý deň štyri hodiny. Ako prvé vykúpia čerstvé rožky. "Chodia postupne, lebo je to tu maličké," dodáva vedúca predajne Magdaléna Štetáková.

"Cítime s tými obyvateľmi, v tej malej dedine, robíme napriek tomu, že je to stratová záležitosť," povedal Kuzma.

Obnova zhorenej predajne potrvá približne mesiac. Dovtedy bude fungovať provizórna minivečierka.

Starosta zriadil provizórne potraviny na svojom úrade, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy