Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vodiči verzus poisťovňa. Kamienok v čelnom skle je problém
Zdielať na

Vodiči verzus poisťovňa. Kamienok v čelnom skle je problém

Aj tento rok zvádzali mnohí vodiči tvrdý boj s poisťovňou. Nárok na preplatenie výmeny, alebo opravy poškodeného čelného skla im poisťovne zamietli, a to aj napriek tomu, že Národná banka Slovenska vydala ešte v roku 2013 odporúčanie.

"Podstata toho odporúčania je, že pokiaľ spod kolesa odletí kameň a spôsobí škodu na čelnom skle, poisťovňa to musí uhradiť," informuje hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Aj keď sa vodičom podarilo zastaviť auto, spod ktorého kamienok vyletel a riadne spísať záznam o škodovej udalosti, z poisťovne im neraz prišla odpoveď: "Ani súhlasné vyhlásenie poisteného a poškodeného nepreukazuje, že škoda vznikla v dôsledku prevádzky motorového vozidla."

Kamera v aute

To znamená, že hoci obaja vodiči tvrdia, že sa to tak stalo, poisťovni to nestačí. "Je potrebné dokázať, že kamienok odskočil spod kolesa toho auta, alebo sa odrazil od spätného zrkadla. Čím viac svedkov a dôkazov, tým samozrejme ľahšie sa to  dokazuje," vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Pomôže kamera v aute, alebo privolanie policajnej hliadky, ktorá spíše záznam o škodovej udalosti.

Pripoistenie

Viaceré poisťovne, ktoré poskytujú povinné zmluvné poistenie tvrdia, že vo väčšine prípadov výmenu a opravu čelného skla preplácajú. Odmietavé stanovisko údajne dávajú iba vtedy, ak to zaváňa špekuláciou.

Pravdou je, že poväčšine sa vodičovi auto, spod ktorého kamienok vyletel, vôbec nepodarí zastaviť. V hustej premávke by riskoval ešte väčšiu škodu, ako prasknuté čelné sklo. Poisťovne preto odporúčajú špeciálne pripoistenie.

Pozrite si analýzu moderátora Novín o 17, Jána Mečiara:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy