Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
VIDEO. Pozrite si zrážku chodca s autom pri 80km/h!
Zdielať na

VIDEO. Pozrite si zrážku chodca s autom pri 80km/h!

BRATISLAVA / Dávate si vždy dobrý pozor, keď prechádzate cez cestu? Ak sa občas pozabudnete, nasledujúci článok je určený práve pre Vás. Špecialisti z Nemecka prišli na Slovensko ukázať na úplne nových testovacích figurínach ako môžu skončiť chodci pri zrážke s autom.

Život ohrozuje už rýchlosť 40km/h

Špeciálne figuríny určené pre crash testy, vyvinuli nemeckí študenti a búračky s autom sú natoľko autentické, že je iba na jedno použitie. Aj keď si to mnoho chodcov neuvedomuje, zrážka s autom môže chodcovi pri 80 kilometrovej rýchlosti odtrhnúť hlavu.

"Na základe tej bezpečnosti vozidiel a ohľaduplnosti vozidiel ku chodcom, sa vlastne prideľujú hviezdičky v rôznych typoch crash testov," vysvetľuje súdny znalec Tibor Kubjatko.

Pri rýchlosti 80 kilometrov za hodinu, má však chodec len minimálnu šancu na prežitie. Už pri náraze v 40 kilometrovej rýchlosti, hlava chodca naráža na čelné sklo, telo vymrští do vzduchu a na zem dopadne až po 18tich metroch.

Súdneho znalca len tak ľahko neoklamete

"Na základe týchto simulovaných búračiek vieme zistiť a následne aj na súde preukázať, či vodič hovorí o priebehu dopravnej nehody pravdu," doplnil súdny znalec z Nemecka, Michael Weyde.

Súdny znalci tiež vedia určiť akou rýchlosťou išlo auto a podľa polohy zrazeného chodca aj to, kto je za nehodu zodpovedný. "My vidíme celý priebeh dopravnej nehody, ale na skutočnej dopravnej nehode máte možno konečné polohy vozidla chodca, ak zostal mŕtvy, ak bol len zranený, tak je to ešte ťažšie,"  popisuje neľahkú prácu súdnych znalcov Gustáv Kasanický, riaditeľ ústavu súdneho inžinierstva v Žiline.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články