Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Toto nie je žart: lanovka na Kamzík bude 1. apríla zadarmo
Zdielať na

Toto nie je žart: lanovka na Kamzík bude 1. apríla zadarmo

BRATISLAVA / V piatok od polnoci sa v kopcoch nad Bratislavou začnú diať veľké veci. Ak tam budete, určite vám neuniknú poskakujúce svetielka respektíve plamienky poskakujúce po lesoch. Na hlavách ich ponesú ľudia, ktorí sa rozhodli prekonať samých seba, aby pomohli tým najslabším - deťom. Ide o prvý charitatívny 24 hodinový ultra trail beh na Slovensku.

V posledných minútach pred polnocou, pred začiatkom dňa 1. apríla sa zíde skupina ultra bežcov pri hornej stanici lanovky na bratislavskej Kolibe, aby s úderom polnoci vyrazila na trojkilometrový lesný okruh s náročným stúpaním priamo popod lanovku.

24 hodín behu

Každý z ultra bežcov sa v 24 hodinách pokúsi tento okruh absolvovať toľkokrát, koľko len bude vládať. Organizátori a účastníci tým chcú pomôcť detskému mobilnému hospicu n.o. PLAMIENOK. Ide o prvý charitatívny 24 hodinový ultra trail beh na Slovensku.

"Bude to 24-hodinový beh alebo chôdza na okruhu troch kilometrov s náročným prevýšením. Bežci budú 24 hodín krúžiť," vysvetľuje organizátor charitatívneho podujatia ULTRA LANOVKA Martin Urbaník. 

"Prvé dva kilometre sú mierne klesajúce. Posledný kilometer ide popod lanovku a tam je prevýšenie 186 metrov," dodáva Urbaník.

Stovky kilometrov

Ani dátum 1. apríl nie je náhodný. "Keď som rozmýšľal, kedy túto akciu naplánovať do bohatej bežeckej termínovky, tak 1. apríla je voľný. A keď si niekto zráta, koľko reálne kilometrov môže prejsť za 24 hodín, tak je to hodné prvoaprílového žartu," dodáva Urbabník.

Podľa jeho odhadu by mohli tí najlepší zvládnuť túto trať prejsť za 24 hodín až 40 krát. Dokopy by tak museli zdolať vzdialenosť 120 kilometrov s celkovým prevýšením takmer  7 a pol kilometra.

Prvá výzva - SMS

Organizátori Ultra lanovky spolupracujú s Plamienkom už dlhšiu dobu. "Spolupracujeme s Plamienkom od podujatia Štefánik Trail a darí sa nám pomáhať stále viac a viac. Toto podujatie je namodelované tak, aby vyzbieralo čo najviac peňazí pre dobrú vec. A zdrojov, z ktorých sa dá čerpať, je viac," vysvetľuje Urbaník.

Prvým zdrojom je štartovné. Minimálny štartový poplatok ultra bežca je 100,- €. Horná hranica poplatku nie je určená. "To je prvá výzva, ktorú chceme aby dobehli alebo predbehli ľudia, ktorí nebežia. A budú to môcť robiť rôznymi spôsobmi. Jeden spôsob sú SMS-ky, ktoré sa dajú posielať od stredy 30. marca až do budúceho piatku, teda 8. apríla," hovorí organizátor.

SMS podpora je pod záštitou Nadácie TV JOJ. Ak chcete aj vy pomôcť, pošlite prázdnu SMS na číslo 855. Cena SMS je 3 eurá.

Druhá výzva - lanovka

Pomôcť môžete aj osobne, keď prídete 1. apríla na bratislavskú Kolibu a od 10:00 do 18:00 sa odveziete zadarmo lanovkou ponad hlavy bežcov. Jedna jazda lanovkou je 1 kilometer. Najazdite za 8 hodín na lanovke viac kilometrov ako dovedna odbehnú bežci pod lanovkou po dobu 24 hodín!

V hre je aj súťaž medzi bežcami a nebežcami v počte odbehnutých respektíve odvezených kilometrov. "My dvadsiati bežci budeme mať 24 hodín na to, aby sme prešli a odbehli čo najviac kilometrov. Na počítanie budeme mať špeciálne čipy s časomierou. Medzi desiatou a osemnástou hodinou bude v prevádzke lanovka. Chceme, aby ľudia prišli a urobili jednu dve jazdy. Jedna jazda lanovky je jeden kilometer," dodáva Martin Urbaník.Oba údaje o najazdených a nabehaných kilometroch ako aj informácie o stave finančnej zbierky budú zverejnené na webovej stránke Ultra lanovka.

Tretia výzva - behajte

Organizátori pripravili 20 voľných prenosných čipov, ktoré si za dobrovoľný príspevok do finančnej zbierky môže prvého apríla požičať každý v ktorúkoľvek dobu na maximálne 5 kôl. Kilometre z tohto behu sa pripočítajú na stranu bežcov. Pridať sa môžu teda aj tí, ktorým čas alebo kondícia nedovolí zúčastniť sa behu na celých 24 hodín. Čipy na zapožičanie budú k dispozícii v občerstvovacom depe na hornej stanici lanovky.

Ľudia môžu bežcom pomôcť aj ako dobrovoľníci. Prihlásiť sa môžu na stránke ultralanovka.sk. "Prihlásiť sa môžu na smeny. Bežcom budú na občerstvovacích staniciach pripravovať a servírovať jedlo a nápoje," hovorí Urbaník.

V hre je aj stávka, ak Bratislavčania odjazdia na lanovke viac kilometrov ako bežci nabehajú, desiati ultrabežci odbehnú v nedeľu bratislavský ČSOB Marathon.

Pozrite rozhovor a dozviete sa viac:

SITA

Najčítanejšie správy