Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Keď silní pomáhajú slabým. Detský hospic podporia 24-hodinovým behom
Zdielať na

Keď silní pomáhajú slabým. Detský hospic podporia 24-hodinovým behom

BRATISLAVA / Prvého apríla sa chystá špeciálny 24-hodinový beh. Volá sa Ultra lanovka, pobežia ho po kopcoch okolo Bratislavy. Ktokoľvek, kto má na to dosť síl, môže takto pomôcť tým, ktorým sily chýbajú. Ultra lanovka sa totiž pobeží pre neziskovú organizáciu Plamienok. Celý výťažok pôjde na pomoc tým najmenším a najzraniteľnejším.

Plamienok je nezisková organizácia, ktorá sa stará o nevyliečiteľne choré deti a rodiny v domácom prostredí. Venuje sa aj rodinám po strate blízkeho. Vzdeláva odborníkov pomáhajúcich profesií.

"Plamienok pomáha v troch oblastiah. V domácej liečbe, aby nevyliečiteľne choré deti mohli byť doma a oprieť sa o pomoc odborníkov. V poradenskom centre ponúkame psychologickú pomoc a poradenstvo pre deti a rodiny po strate rodiča a súrodenca. A pri vzdelávaní študentov, odborníkov i laickej verejnosti," opisuje riaditeľka organizácie Mária Jesenková.

V zraniteľnosti je sila

Práca s takýmito ľuďmi si vyžaduje ochotu byť s niekým, aj keď mu je ťažko. Vyžaduje to ľudí zraniteľných, pretože ako povedala riaditeľka organizácie, práve v zraniteľnosti je sila.

"Ak sa hráme na silných, tak to zväčša nefunguje, ale ak si pripustíme, že sme slabí a zraniteľní, a tí ľudia to vidia, tak potom je tam blízkosť  a podpora," hovorí Jesenková.

Životné poslanie

V neziskovej organizácii pracujú lekári, zdravotné sestry, psychológovia, sociálni pracovníci aj pedagóg. "Keď hovorím o tej domácej časti, tak dvaja ľudia z tímu každé ráno idú dieťa pozrieť. Návšteva trvá hodinu. Občas komunikujeme o zdravotných veciach, inokedy ľudsky," priznáva riaditeľka Plamienka.

Založiť organizáciu napadlo doktorke Jasenkovej po tom, ako pracovala na onkológií a všetky deti túžili po jedinom - ísť domov. A potom navštívila podobný hospic v Poľsku. "Keď som sa odtiaľ vrátila, povedala som si - Jasenková, toto bude Tvoje životné poslanie," spomína riaditeľka Plamienka.

Ultra lanovka

Aj samotný Plamienok potrebuje pomoc. "Pomáhajú nám ľudia, organizácie a firmy dvoma percentami z dane. My sme neziskovka, čiže nefungujeme z podpory štátu, s výnimkou malej podpory Bratislavského samosprávneho kraja. Niekedy dostávame peniaze na účet od jednotlivcov, alebo prostredníctvom akcií, ako napríklad Ultra lanovka pre Plamienok," prezrádza Jesenská.

Ultra lanovka pre Plamienok je akcia, ktorou základným pilierom je beh. Dvadsaťštyrihodinový beh na bratislavskej Kolibe. Môžu prísť nielen profesionálni športovci, ale aj amatéri.

S doktorkou Jesenskou sa rozprával moderátor Ján Mečiar:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy