Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Matej zažil vzburu vo väzení, chce sa vrátiť späť do Austrálie
Zdielať na

Matej zažil vzburu vo väzení, chce sa vrátiť späť do Austrálie

BRATISLAVA / Približne pred pol rokom jeden zo Slovákov zažil vzburu v centre pre žiadateľov o azyl na Vianočnom ostrove v Indickom oceáne. Austrálska polícia Mateja zadržiavala a napokon ho úrady deportovali z krajiny. Momentálne je na Slovensku a prišla aj jeho priateľka z Austrálie.

Slovák Matej zažil vzburu v austrálskom väzením na Vianočnom ostrove, je opäť na Slovensko. Prišla za ním aj jeho austrálska snúbenica. "S Megan sa poznáme skoro dva roky. Zamilovali sme sa do seba, plánujeme spolu budúcnosť," opisuje svoje plány Matej.

Megan neúspešne bojovala za oslobodenie Mateja z detenčného centra na Vianočnom ostrove. Hneď ako mohla priletela za ním na Slovensko. "Chcem dostať Mateja späť do Austrálie a pokračovať v spoločnom živote s ním," hovorí Megan.

Keď mladého Slováka, ktorý riadne prešvihol pobyt povolený vízami, odviezli, Megan bola v šoku. "Bola som z toho hotová, nevedela som, čo mám robiť. Najprv som tomu neverila. Ešte večer sme spolu telefonovali, potom zmizol a ozval sa až po pár dňoch s tým, že je na Vianočnom ostrove," dodala Megan.

Beznádej a bezmocnosť

Matej opisuje detenčný tábor ako peklo na zemi. "Za čas,  čo som tam bol, už som aj prestal počítať, koľko ľudí sa pokúsilo o samovraždu. Tam je taká beznádej, bezmocnosť," opisuje Matej.

Na vlastné oči videl aj začiatok vzbury, ktorá vypukla po úteku istého Iránca. "Počuli sme výkriky z lesa. Kričal, please help! O dve hodiny neskôr sme videli bacharov ako nesú sáčok s telom. Všetci vedeli, všetci boli nahnevaní. My sme to celé sledovali od nás z bloku. To bola veľká bitka, asi 30 ľudí," dodáva Matej.

Sen v nedohľadne

Po potlačení vzbury Mateja austrálske úrady poslali na Slovensko. "V súvislosti s týmto prípadom sme boli v kontakte so slovenským občanom, ako aj s austrálskymi migračnými úradmi až do momentu, kým bol slovenský občan deportovaný z Austrálie. Na cestu sme vystavili dočasný cestovný doklad," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Sen o spoločnej rodine s Megan je ale zatiaľ v nedohľadne. "Budem potrebovať vyplatiť dlh za deportáciu. Dvadsaťtisíc dolárov, aj s eskortou. Požiadať o víza, zrušenie zákazu a v podstate môžem ísť," dodáva.

Medzinárodný zatykač

Matej má navyše aj podmienku. Medzinárodný zatykač na neho vydal bratislavský súd pár dní po jeho odchode do Austrálie. Matej ale tvrdí, že je nevinný.

"Mal som pár kamarátov, ktorí robili sprostosti. Keď som odišiel, pre nich bolo najjednoduchšie povedať, bol to on," dodáva Matej.

Pozrite si rozhovor s Matejom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy