Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Salinger vypovedal v kauze búdka, priznal svoju účasť
Zdielať na

Salinger vypovedal v kauze búdka, priznal svoju účasť

ŽILINA / V roku 1998 otriasla Žilinou obrovská explózia. Dvanásť rokov po tom, obvinili zo všeobecného ohrozenia Františka Salingera. O dva roky neskôr k nemu pribudli ďalší traja muži. Jeden z obžalovaných tvrdí, že výbušnina bola pripravená pre ochrankára. Túto verziu Salinger poprel a povedal, že danubit mal zabiť iného človeka.

Päť kilogramov danubitu zakopali pod telefónnu búdku, nálož mala explodovať o pol deviatej, no vybuchla až o  hodinu a pol neskôr. Zahynul 21-ročný Peter z Oravy, ktorý z búdky telefonoval. V tom čase šli okolo aj manželia z Kysúc.  V banke si boli vybrať peniaze na rekonštrukciu bytu.

"Telefónny aparát, ktorý sa nachádzal v búdke dopadol niekoľko desiatok metrov na auto manželov Weisovcov," hovorí vtedajší krajský riaditeľ Jozef Petráš.

Mŕtvy pár

Vtedy 43-ročná Gabriela Weisová, riaditeľka základnej školy na Kysuciach, zomrela na mieste, jej manžel Koloman, ktorý pracoval ako novinár, zomrel na následky zranení v nemocnici o dva týždne neskôr. Z pokusu o vraždu a zo všeobecného ohrozenia sú obžalovaní piati muži, medzi nimi aj Frntišek Salinger, ktorý od začiatku tvrdil, že je nevinný. Žilinský okresný súd v tejto veci pojednáva už takmer dva roky.

V ostro sledovanom procese nastal zvrat. Salinger začal vypovedať. "Obžalovaný na pojednávaní popísal svoju účasť na trestnom čine,  popísal akým spôsobom došlo k uloženiu nálože pod telefónnu búdku," povedal Milan Cisárik, hovorca KP Žilina.

Priznal účasť

Hovoril aj o tom, akú úlohu zohrávali ostatní štyria obžalovaní. Salinger teda priznal účasť na tomto trestnom čine, no vo svojej výpovedi  tvrdil, že on danubit pod búdku neukladal.

"Túto zmenu vnímame ako podstatnú zmenu postoja obžalovaného, ako aj podstatnú zmenu v dôkaznej situácii, kde jeho výpoveď  potvrdila dôvodnosť podania obžaloby na neho aj na ďalších spoluobžalovaných," dodal Cisárik.

Na mieste bola redaktorka Andrea Lukoničová:

Súvisiace články