Jasno
11°
Bratislava
OĽaNO je sklamané z SNS. Veria, že strany so Smerom nepôjdu
Zdielať na

OĽaNO je sklamané z SNS. Veria, že strany so Smerom nepôjdu

BRATISLAVA / K rozhodnutiu strany SNS, ktorá tvrdí, že ak sa Smeru-SD nepodarí zostaviť vládu, podporia úradnícku vládu, sa strana SaS vyjadrí až po stretnutí lídrov strán Richarda Sulíka a Andreja Danka. Danko, ktorého v sobotu na sneme strany opätovne zvolili za predsedu, tvrdí, že druhé kolo rokovaní o zostavení kabinetu, ktoré by mal viesť Sulík, je podľa neho zbytočné.

"SNS je pripravená znášať aj predčasné voľby," vyhlásil Danko s tým, že jeho strana nemá záujem o "šialené kombinácie štandardných a neštandardných politických subjektov".

Sklamanie strany OĽaNO

Z aktuálneho postoja strany SNS je sklamaná strana OĽaNO - NOVA. "Napriek tomu sa SNS stále môže rozhodnúť, či pôjde v šľapajach Jána Slotu, alebo spoločne s ľuďmi ocenenými za statočný boj proti korupcii v našom poslaneckom klube, vytvorí vládu pre ľudí, a nie zbohatlíkov v pozadí," uvádza sa v stanovisku strany OĽaNO - NOVA, ktoré poskytol hovorca strany Dano Mitas.

V strane zároveň veria, že žiadna demokratická strana nepodľahne pokušeniu vládnuť so stranou Smer-SD a nepodvedie takto svojich voličov.

Stabilná vláda

Podľa strany Most-Híd rozhodnutie SNS znamená možnosť nevytvorenia stabilnej pravicovej vlády. "Úradnícka vláda, ktorú pripúšťa SNS, znamená predčasné voľby. Ich výsledkom by bolo posilnenie extrémistických síl, čo strana Most-Híd jednoznačne odmieta," uviedol hovorca strany Matej Kováč.

Danko na sneme zdôraznil, že programovú stabilitu dnes vníma predovšetkým pri SNS a strane Smer-SD. Strany by tiež podľa predsedu národniarov mali rešpektovať, že prvý sa o zostavenie vlády pokúša ich víťaz, čo sa však momentálne nedeje.

"Po parlamentných voľbách je politika v takom úpadku, že sa vlády zostavujú v kaviarňach," vyhlásil.

Kritika

Danko pripustil, že aj SaS, Most-Híd a Sieť sú programovo štandardnými stranami, nepriamo ich ale kritizoval za ochotu spájať sa s neštandardnými subjektmi, s ktorými sa podľa neho nedá diskutovať o funkčnosti štátnosti. Taktiež povedal, že nemôže zradiť program, s ktorým išla strana do volieb.

"Hovorím definitívne nie hybridom a chaosu," uviedol Danko. Na otázku novinárov, či by si v čele prípadnej úradníckej vlády vedel predstaviť napríklad súčasného ministra zahraničia Miroslava Lajčáka odpovedal "nemyslím si, že by bol zlým človekom na to," pričom zdôraznil jeho úlohu pri príprave predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

Poslanci si už prebrali dekréty, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy