Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za neúspechom Siete môže byť postoj voči Smeru, tvrdí Procházka
Zdielať na

Za neúspechom Siete môže byť postoj voči Smeru, tvrdí Procházka

BRATISLAVA / Jedným z faktorov volebného neúspechu strany Sieť môže byť nejednoznačné vyhranenie sa strany voči Smeru-SD. Predseda strany Radoslav Procházka to priznal pred novinármi v čase, keď bolo spočítaných 42,44 percenta okrskov a strana získala približne 5,4 percenta.

O príčinách však bude predsedníctvo strany rokovať v pondelok 7. marca doobeda. "Všetky otázky sú na stole. Príčiny a analýzu si povieme medzi sebou a potom sa o to podelíme,“ vysvetlil.

Spoluprácu so stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá má podľa predbežných výsledkov volieb viac ako osem percent, si však Procházka predstaviť nevie. Ako vyhlásil, "v strane, ktorá by si spoluprácu s Kotlebom vedela predstaviť, nemám čo robiť.“ Myslí si, že to tak vnímajú všetci.

Spolupráca s Kollárom

Na Kotlebovu stranu má len jediné vysvetlenie, a to je "Duch čias“. Strana SME RODINA – Boris Kollár je podľa neho niekde inde ako Kotlebova strana, prinajmenšom z hľadiska obsahu.

Kollárova strana sa podľa predbežných výsledkov pohybuje okolo čísla šesť. S lídrami iných strán o možnej spolupráci zatiaľ Sieť nerokovala, aj to musí byť najskôr predmetom konverzácie a dohody strany.

Podľa Radoslava Procházku je dôležité, aby v Sieti pokračovali v tom, čo začali, a to je jednota a spoločné odhodlanie. "Mieša sa vo mne sklamanie z odhadu výsledku spolu s vďačnosťou za každý hlas, ktorý sme dostali. Vo finále to budú desiatky tisícov ľudí a každý jeden hlas bude záväzkom,“ povedal predseda strany.

Prehry vraj patria k životu

Dôležitá je pre neho najmä účasť, „pretože tá indikuje, či vôbec, a v akom rozsahu ľudia veria v možnosť svojím hlasom niečo zmeniť, pričom dnes sa im to podarilo vo veľkolepom rozsahu, v dobrom aj v zlom“.

Pokora strany voči voľbám nebola podľa jeho slov len fráza, ľudia totiž nemajú žiaden návyk voliť Sieť. "Prehry patria k životu rovnako ako víťazstvá a dôležité je sa z nich poučiť a nezostať ležať, no vstať a ísť ďalej,“ dodal.

Pozrite sa, ako volili lídri politických strán:

Najčítanejšie správy