Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sestry protestovali pred luxusným apartmánom Pavla Pašku v Košiciach
Zdielať na

Sestry protestovali pred luxusným apartmánom Pavla Pašku v Košiciach

KOŠICE / Zdravotné sestry v stredu protestovali pred luxusným apartmánom podpredsedu Smeru Pavla Pašku. Prišla ich podporiť aj asi päťdesiatka študentov.

Zdravotné sestry v stredu na Pašku apelovali ako na človeka, ktorý má pod palcom zdravotníctvo a je príčinou toho, že premiér Robert Fico nedodržal sľub o znovuprijatí všetkých zdravotných sestier.

Fico totiž na začiatku februára vyhlásil, že sestry, ktoré dali výpovede, sa môžu vrátiť na svoje pôvodné pracoviská. O niekoľko dní neskôr ale vyhlásil, že sa na nových zmluvách musia dohodnúť s riaditeľmi nemocníc.

Na stredajšom proteste sestry Paškovi priniesli list, ktorý pred prítomnými prečítali. V otvorenom liste píšu, že „všetky indície hovoria, že za tým všetkým ste vy, pán Paška. Preto vás chceme požiadať, zrevidujte svoje rozhodnutie. Veď ústupok sestier a pôrodných asistentiek bol obrovský a po premiérovej výzve z piateho februára už chceli iba návrat na svoje pôvodné pracovné pozície, ani euro navyše. Ani to ste neumožnili. Preto vás žiadame, zasaďte sa o ich skorý návrat,“ čítala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Podľa listu sestry nevedia, čo ho k tomu viedlo. Či chcel ponížiť predsedu vlády alebo ponížiť sestry a pôrodné asistentky, aby za svoju opovážlivosť.

Podľa Kaveckej sú sestry na uprázdnených pracovných miestach len naoko, bez kvalifikácie a zápisu v registri sestier. Položila rečnícku otázku, či si obyvatelia Prešova a Prešovského kraja nezaslúžia, aby mali poskytovanú plnú zdravotnú starostlivosť.

Za zvuku bubnov

Zdravotné sestry a študenti sa potom spoločne za vírenia bubnov presunuli na košické Dominikánske námestie, kde študenti košických univerzít pripravili party vo verejnom priestor na podporu štrajkujúcich učiteľov.

Pozrite si video z protestu sestier v Košiciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy