Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mladíkom sa nepáčil zásah polície. Pre hlasnú hudbu museli na stanicu
Zdielať na

Mladíkom sa nepáčil zásah polície. Pre hlasnú hudbu museli na stanicu

TRENČÍN / Policajti z Trenčína zrejme budú čeliť trestnému oznámeniu. V noci zo soboty na nedeľu použili neprimeranú silu pri kontrole posádky auta zo Žiliny. Mladí muži strávili niekoľko hodín v cele policajného zaistenia. Podľa ich slov to bolo bezdôvodne a navyše vinia policajtov z brutality. Polícia to však vidí inak.

Incident sa udial na námestí svätej Anny v Trenčíne. Pätica 18-ročných mladých mužov odchádzala autom z Trenčína na Žilinu a zo začiatku to vraj vyzeralo na štandardnú policajnú kontrolu.

"Odstavili nás, bežná kontrola, doklady, povinná výbava, všetko bolo v poriadku," opisuje šofér Matúš. Potom prišli na miesto ďalšie dve autá pohotovostnej motorizovanej jednotky a vtedy vznikli nečakané problémy. "Ako nám dávali doklady do auta, sme pustili hudbu. Na čo sme dostali výzvu, že máme vystúpiť z auta, konkrétne ja, hneď som poslúchol, vystúpil som z auta" hovorí ďalší člen posádky, Peter.

Hlasná hudba

Hlasná hudba vraj policajtov vyprovokovala k neprimeranému zásahu. "Policajti začali byť doslova agresívni, že čo si to dovoľujem a začali niečo rozprávať o pokute," pokračuje Peter.

"Posádka sa chovala hlučne, na pokyn policajta o rušení nočného kľudu zosilnili rádio, naďalej nerešpektovali pokyny policajnej hliadky," informuje hovorkyňa policajného zboru Elena Antalová.

Donucovacie prostriedky

"Ja som sa spýtal otázku, na základe čoho mám zaplatiť pokutu, na to ma hneď spacifikovali, hodili o zem, bruchom na zem, spútali ma, na zemi spútaný som začal kričať, chalani natáčajte to, v tom som dostal dve kolená od policajta do hlavy," opisuje situáciu Peter.

"Po márnej a opakovanej výzve policajnej hliadky boli použité donucovacie prostriedky v zmysle zákona, a tieto boli vyhodnotené ako opodstatnené," hovorí Antalová.

Päsť do sánky

Hrubé bolo podľa mladíkov aj správanie policajtov následne v policajnom aute. "Prvé slová, že pán policajt, chcel som sa dozvedieť, že čo sa stalo, dostal som vzadu, keď som bol spútaný, od policajta päsťou do sánky, vlastne toto sa stalo štyrikrát, pokým sme prišli na policajnú stanicu," povedal Peter.

"Voči menovaným nebola použitá žiadna neprimeraná sila a neboli použité žiadne donucovacie prostriedky počas prevážania," tvrdí Antalová.

"Po dvoch hodinách ma pustili s 10-eurovou pokutou, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa a rušenie nočného kľudu," hovorí Peter. Mladí muži nechcú nechať tento prípad bez povšimnutia, a preto s právnym zástupcom pripravujú na zasahujúcich policajtov trestné oznámenie.

Pozrite si reportáž, ktorú spracoval redaktor Roman Gaduš:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy