Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podnikateľ chce na mieste reštaurácie pohrebníctvo, ľudia sa búria
Zdielať na

Podnikateľ chce na mieste reštaurácie pohrebníctvo, ľudia sa búria

VEĽKÝ MEDER / Majiteľ pohrebnej služby v Zemianskej Olči sa rozhodol pre pobočku aj v susednom Veľkom Mederi. Narazil na veľký odpor. Nehnuteľnosť je na ulici plnej reštaurácií, letných terás a rodinných domov.

Podnikateľ si chce otvoriť pohrebnú službu v budove, kde bola predtým reštaurácia. Povolenie zatiaľ nedostal. "Lebo chceme, aby všetko bolo na jednom mieste. Ale starosta povedal, že keď on bude starosta, nedostaneme povolenie," uviedol Krisztián Szedlák z pohrebníctva Démone.

"Je to zapísané ako rodinný dom, nemáme na základe čoho mu vydať povolenia," uviedol viceprimátor Veľkého Medera Dénes Mikóczy.

"Urobili sme všetky papiere, výkresy máme hotové," dodal Szedlák.

Komplexné služby na jednom mieste

Podnikateľ požiadal na meste o zmenu užívania stavby. Novela zákona o pohrebníctve z roku 2010 umožňuje podnikateľom novinky ako napríklad mať komplexné služby na jednom mieste. Aj vrátane chladiarenských zariadení.

"Mnohé pohrebné služby skladujú svojich zosnulých v cintorínoch, kde tieto priestory nie sú zabezpečené. Keď je teplo, chladiarenské zariadenia môžu vypadnúť," uviedol predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. 

Majiteľ pohrebnej služby tvrdí, že ak by do tohto uzavretého dvora vozil nebožtíkov, nikoho by tým neobmedzoval. "Chceme tu urobiť veľké chladiarenské zariadenie, hygienicky je všetko v poriadku. Predtým tu skladovali potraviny, urobili sme takéto police," dodal majiteľ pohrebníctva Démone.

Namiesto zosnulých kvety

Keďže zatiaľ nedostali potrebné povolenie, v pôvodnom reštauračnom chladiarenskom zariadení namiesto zosnulých skladujú kvety. "Máme tri cintoríny. Vo všetkých troch sú chladiarenské zariadenia. Nevidíme dôvod, prečo by niekto mal medzi letnými terasami prevádzkovať túto činnosť," uviedol viceprimátor Veľkého Medera.

"Ročne majú približne sto pohrebov. To určite nestačí, keď je dvojmiestny," hovorí majiteľ pohrebníctva Démone. Obyvatelia ulice z podnikateľského zámeru nadšení nie sú. "Keď sme otvárali reštauráciu, museli si vyžiadať z oboch strán povolenie od susedov a za nami nikto neprišiel," hovoria majitelia susednej reštaurácie.

"Pohybovať sa tam s rakvami, nebožtíkmi, je to prinajmenšom neetické," uviedol viceprimátor Veľkého Mederu. "Je to uhol pohľadu. Pokiaľ pohrebný zákon a hygiena to dovolia, nevidím v tom vážny problém," uviedol predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy