Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Jeden hrob, dvaja nájomcovia. Nebohého museli vykopať a presunúť inam
Zdielať na
Krimi

Jeden hrob, dvaja nájomcovia. Nebohého museli vykopať a presunúť inam

RIMAVSKÁ SOBOTA / Iba osem mesiacov po pohrebe vykopávali z hrobu telo nebožtíka. Exhumácia bola nevyhnutná. Na jedno hrobové miesto totiž mali platnú nájomnú zmluvu dve rôzne rodiny.

Prví nájomcovia si za hrobové miesto zaplatili ešte v roku 1954. Neskôr ale bývalá správkyňa predala to isté miesto ďalšej rodine.

Szatmáryovci chodili na hrob dvakrát ročne. O nových nájomcoch netušili. Hrobové miesto si kúpili v roku 2007 s vedomím, že nikomu nepatrí. Minulý rok doň pochovali svojho brata. Vtedy vyšlo najavo, že miesto patrí aj niekomu inému. Okamžite začali konať.

"Dali nám podmienky, ultimámtum, dokedy to musíme vyriešiť," hovorí sestra nebohého Ella Horváthová.

Chyba exsprávkyne

Nová správkyňa musela chybu svojej predchodkyne urýchlene riešiť. Navštívila preto jednu zo sestier nebohého a situáciu jej vysvetlila. Ak totiž chceli exhumovať telo zosnulého pred uplynutím takzvanej tlecej doby, čo je desať rokov, potrebovali aj súhlas pochovávajúceho.

"Prišla sem, podpísala dohodu o exhumácii, o preložení aj podmienky, za akých sa to urobí. Zákon o pohrebníctve mi povoľuje exhumovať, keď mám povolenie od pochovávajúceho," uviedla správkyňa cintorína Elena Kureková.

Tá teraz ale tvrdí, že papier podpísala pod nátlakom a zo strachu pred súdom.

"Povedala mi, že keď nenechám brata vybrať, budem platiť veľký súd. Ja som sa tak zľakla, že som myslela, že odpadnem," tvrdí Ella Horváthová.

Videla nebohého

Exhumáciu vykonali druhý deň po jej návšteve. "Všetko som to videla. Ako môjho brata vykopali. Ako jedného psa, videla som aj mŕtveho," dodáva.

"Hovorila mi, že videla môjho brata, že už len šaty tam boli. Videla tam aj krv, čiernu hlavu," doplňuje sestra nebohého Marcela Zsáriková.

Toto ale správkyňa, ktorá na exhumáciu dohliadala, striktne odmieta. Priznala, že truhlu poškodili, no ešte v hrobe ju zabalili do patologickej plachty, vložili do novej rakvy a tak uložili na nové miesto.

"Ja som sa snažila tie emócie prežiť s nimi, lebo mi naozaj mi je to ľúto, čo sa im prihodilo," hovorí správkyňa.

Pochybenie správkyne

Sestry zosnulého neskrývali rozhorčenie a hnev. Už podali aj trestné oznámenie na prokuratúru. "Nemá žiadne dokumenty, ani súdne rozhodnutie," dodáva Zsáriková.

Správkyňa v tomto prípade povolenie zo súdu nepotrebovala. Podľa zákona ale musela mať exhumáciu odobrenú hygienikmi, čo nemala. Priznala, že v tomto smere pochybila.

"Hygiena mala byť vopred upovedomená, že sa bude niečo na tom cintoríne diať, alebo respektíve sa bude konať exhumácia. Až na základe jej povolenia malo k exhumácii zosnulého dôjsť a preložiť ho do druhého hrobu," vysvetľuje predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva potvrdil, že v poslednej dobe takýto súhlas nevydávali. Prípadom sa začnú zaoberať, keď dostanú podnet. "Je to porušenie pohrebného zákona," dodáva Stríž.

Pochovaného museli vykopať z hrobu, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy