Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Andrej Kiska chcel darovať krv, no nemohol. Nespočítal si dni od operácie
Zdielať na

Andrej Kiska chcel darovať krv, no nemohol. Nespočítal si dni od operácie

BRATISLAVA / Podujatie Valentínska kvapka krvi chcel v pondelok podporiť aj prezident Andrej Kiska. Plánoval darovať vlastnú krv, no nemohol, pretože minulý rok podstúpil operáciu. Aspoň sa teda poďakoval všetkým slovenským darcom, ktorí darujú krv každoročne.

Jedna zo sál Prezidentského paláca sa na tri hodiny zmenila na mobilnú odberovú jednotku. "Ja som dnes chcel darovať krv prvýkrát," priznal Andrej Kiska.

"Človek nikdy nevie, či práve tá jeho krv nezachráni niečí život," dodal.

Kiska ako prvodarca

Andrej Kiska bol ešte ráno presvedčený, že bude vhodným darcom. Na tejto svoj čin sa tešil tak veľmi, že si zabudol priniesť občiansky preukaz. Lekári mu to ale odpustili.

SITA

"Dal som si urobiť rozbor krvi a všetko by malo byť v poriadku," povedal. Darovanie mu ale zmarila jediná otázka v dotazníku - či podstúpil v posledných šiestich mesiacoch operáciu. Keďže prezidenta minulý rok operovali, prvodarcom krvi sa tak dnes stať nemohol.

"Je mi to ľúto, vôbec som to nevedel," priznal prvé dojmy po oznámení správy. "Od operácie sa musí počkať 180 dní a mne chýba 12," dodal.

Krvi nikdy nie je dosť

Organizátori sú radi, že Andrej Kiska spropagoval podujatie. A to je dôležité hlavne v tomto období, kedy je výpadok darcov.

"Pokles počtu darcov je vždy po Vianociach, ale potreba krvi je konštantná, pretože ochorenia, úrazy, operácie si neberú ani dovolenku, ani vianočné voľno," hovorí prezident slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš.

Tento rok môžu darcovia poslať aj pohľadnicu pre toho, komu krv pomôže. Jeden darca pritom pomôže až trom ľuďom.

Andrej Kiska chcel darovať krv, no nemohol, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy