Polojasno
20°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Dieťa (5) bojuje v bratislavskej nemocnici s meningokovou sepsou
Zdielať na

Dieťa (5) bojuje v bratislavskej nemocnici s meningokovou sepsou

BRATISLAVA / Bratislavskí lekári sa zo všetkých síl snažia pomôcť iba 5-ročnému dieťaťu, ktoré v nemocnici na oddelení ARO bojuje s meningokovou sepsou. Opatrenia urobili aj hygienici. Nasadili antibiotiká niekoľkým desiatkam ľudí, ktorí s dieťaťom prišli do kontaktu.

Päťročné dieťa je hospitalizované v bratislavskej fakultnej nemocnici. "Ide o 5-ročné dieťa s meningokovou sepsou, ktoré pochádza z časti Bratislava V," povedala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová.

Hygienici začali okamžite pátrať po všetkých, ktorí prišli s dieťaťom do styku. Až 65 ľuďom preventívne nasadili antibiotiká.

"Išlo najmä o príslušníkov rodiny, ale i deti a pedagógovia zo škôlky, ktorú dieťa navštevuje, a tiež zdravotnícky personál," dodáva Nosálová.

Rodina verí, že dieťaťu liečba zaberá. Nemocnica sa ale k zdravotnému stavu dieťaťa nevyjadruje.

Úmrtnosť

Meningoková sepsa je závažné ochorenie. Úmrtnosť je okolo 25 percent. "K úmrtnosti dochádza do 12 až 24 hodín od prejavu prvých príznakov," hovorí Nosálová.

Sepsa sa môže vyskytnúť u všetkých bakteriálnych infekcií a ide v podstate o nenormálne silnú reakciu nášho organizmu na baktérie alebo jej časti, ktoré sa do krvného obehu dostali. Laicky sa sepsa označuje ako otrava krvi.

Častým prvotným znakom je rýchlo sa zhoršujúci stav pacienta, kedy okrem horúčky začne dochádzať k poklesu krvného tlaku, zrýchlenému pulzu a dychu, zblednutiu a zníženiu tvorby moču. Častokrát si ľudia mýlia ochorenie s chrípkou, pretože má veľmi podobné príznaky.

Očkovať sa proti ochoreniu dá, no nie proti všetkým subtypom. "Je už aj štvorserotypová vakcína," konštatuje Peter Čižnár z detskej kliniky.

Dieťa s menigokovou sepsou je hospitalizované v nemocnici, pozrite si reportáž:

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre  maloletých divákov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy