Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ďalších 458 sestier podalo výpovede, pridali sa k 200 kolegyniam zo Žiliny
Zdielať na

Ďalších 458 sestier podalo výpovede, pridali sa k 200 kolegyniam zo Žiliny

PREŠOV / V piatok podalo hromadnú výpoveď 382 sestier vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. Pridali sa tak k viac ako 200 sestrám a pôrodným asistentkám v Žiline, ktoré k výpovediam pristúpili v stredu. Informovalo o tom Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek.

Podľa šéfky odborov Moniky Kaveckej prídu ďalšie nemocnice na rad v priebehu týždňa. Ešte v piatok podalo výpoveď aj 76 sestier z Nemocnice s poliklinikou v Bojniciach.

"Ministerstvo zdravotníctva ignorovaním požiadaviek sestier spôsobilo, že sestry sú zahnané do kúta. V súčasnosti sestry bojujú za zachovanie povolania sestier ako súčasti slovenského zdravotníctva. Nový zákon z dielne ministerstva zdravotníctva ich odtiaľ vyháňa," dodala.

Začali v Žiline

Sestry začali podávať výpovede 25. novembra tohto roka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Podávanie výpovedí naštartovalo schválenie novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti parlamentom.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek po trojročných rokovaniach nezapracovalo do novely žiadnu požiadavku.

Trvajú na požiadavkách

Odborové združenie trvá na svojich požiadavkách, a to zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy v súlade so zvyšovaním odpracovaných rokov v praxi.

Spomínaný zákon podľa odborového združenia spôsobí len zvyšovanie nezáujmu o povolanie sestry v slovenskom zdravotníctve, ktoré je aj tak na nízkej úrovni. V kombinácií s nedostatkom počtu sestier je zákon z dielne ministerstva zdravotníctva likvidačný pre sestry na Slovensku a pre slovenské zdravotníctvo.

Sestrám, ktoré dali výpovede, no svoje rozhodnutie zmenia, hrozia pokuty, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy