Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Noc vonku: Ľudia vymenili pohodlné postele za kartóny na ulici
Zdielať na

Noc vonku: Ľudia vymenili pohodlné postele za kartóny na ulici

BRATISLAVA / Desiatky ľudí nielen v Bratislave, ale i niekoľkých českých mestách sa počas noci zo štvrtka na piatok rozhodli vyskúšať typický nocľah bezdomovcov uprostred ulice. Občianske združenie Vagus ukážať, že problém bezdomovectva kompetentní nevidia a neriešia.

Okrem noci na ulici organizuje občianske združenie Vagus aj zbierku vecí pre bezdomovcov. Tá potrvá v bratislavskej Petržalke až do 27. novembra.

Ľudia podľa tlačovej tajomníčky Miestneho úradu Bratislava-Petržalka Michaely Platznerovej môžu nosiť oblečenie, uteráky, posteľnú bielizeň, prikrývky aj trvanlivé potraviny na petržalský miestny úrad na Kutlíkovej ulici 17 na oddelenie sociálnych vecí.

Monitoring bezdomovcov

Podľa Platznerovej mestská časť robí monitoring ľudí bez domova počas celého roka. "V zimných mesiacoch je vonku menej ľudí bez domova, viacerí na toto obdobie odchádzajú do útulkov, krízových centier alebo k známym či príbuzným. Napriek tomu na uliciach môžeme stále nájsť množstvo ľudí odkázaných na pomoc iných," povedala vedúca oddelenia sociálnych vecí petržalského úradu Alena Halčáková.

SITA

Na Štedrý deň, tak ako po iné roky, pripraví samospráva Vianočnú kapustnicu zdarma pre všetkých bezdomovcov a aj Petržalčanov. Ochutnať ju môžu prísť od 9:00 do 11:00 na parkovisko pri petržalskom Tescu.

Všetky lokality

Pri práci s bezdomovcami mestská časť spolupracuje aj s občianskym združením VAGUS a neziskovou organizáciou Depaul Slovensko, ktorá prevádzkuje nocľaháreň pre bezdomovcov.

SITA

Platznerová pripomenula, že pracovníci mestskej polície Bratislava-Petržalka pravidelne monitorujú všetky lokality, v ktorých sa bezdomovci zdržiavajú a opakovane s nimi riešia priestupky v súvislosti s dodržiavaním čistoty a poriadku.

Ľudia si na vlastnej koži vyskúšali noc bezdomovca, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy