Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Keď sa dieťa narodí predčasne, rozhodujú prvé hodiny
Zdielať na

Keď sa dieťa narodí predčasne, rozhodujú prvé hodiny

BRATISLAVA / Štatistiky ukazujú, že každé deviate dieťa sa u nás narodí predčasne. V porovnaní s minulosťou majú takéto bábätká šťastie. Lekári sa už teraz o nich vedia dobre postarať. Preto rýchlo dobiehajú svojich rovesníkov, ktorí prišli na svet v riadnom termíne.

Karolína je jedným z detí, ktoré na svet prišli skôr, narodila sa predčasne, v 30 týždni. Podľa lekárov ale 4 týždne zaostávala a bola extrémne nezrelá. "Nemala ani kilo, 34 centimetrov, keď sa narodila," tvrdí Karolínina matka.

Bola drobnejšia ako vrecko múky a prišla na svet skôr. Hoci ešte nebola  pripravená prísť na svet, rozhodli matkine zdravotné komplikácie počas tehotenstva. "Mala som vysoký tlak, ohrozoval ju," opisuje matka.

Následky na celý život

Keď sa dieťa narodí predčasne, rozhodujú prvé hodiny. Vtedy musia lekári pomôcť tak, aby nezrelé pľuca dokázali dýchať, inak by mohli ostať následky na celý život. Okrem toho, dieťa bojuje aj s mnohými ďalšimi problémami.

"Od teploty, od výživy, nefunguje pupočná šnúra, čiže nemá kyslík.  Pľúca musia začať pracovať na úplne inom systéme," vymenováva predsedníčka neonatologickej sekcie Darina Chovancová.

Rodičia navštevovali Karolínku v inkubátore dva mesiace, až kým im dovolili odniesť si ju domov.

Špeciálna starostlivosť

Ešte pred pár rokmi by deti, ľahšie ako kilo, nemali šancu prežiť. Medicína napreduje míľovými krokmi.

Predčasniatka vyžadujú špeciálnu starostlivosť, ktorú dostávajú v špecializovaných neonatologických centrách. Na Slovensku ich máme 6. Najväčšou snahou lekárov je, aby sa deti vyvíjali bez následkov.

Reportáž spracovala redaktorka Klaudia Suchomel-Guzová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy