Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dieťa s Downovým syndrómom má právo chodiť do normálnej školy, rozhodol súd
Zdielať na

Dieťa s Downovým syndrómom má právo chodiť do normálnej školy, rozhodol súd

BRATISLAVA / Základná škola a mestský úrad porušili práva dieťaťa s Downovým syndrómom. Tak znie rozsudok Najvyššieho súdu, prvý svojho druhu na Slovensku. Rozhodol v prospech rodičov, ktorí žiadali, aby ich dcéra s Downovým syndrómom chodila do bežnej základnej školy. V mieste bydliska ich odmietli.

Rodičia 10-ročnej Ely s Downovým syndrómom disponujú rozsudkom najvyššieho súdu, že ich dcéra má právo navštevovať bežnú základnú školu.

Podľa ich advokáta Maroša Matiaška je to prvé rozhodnutie tohto druhu na Slovensku. "Pravdepodobne aj v strednej Európe," upresnil Matiaško. "Dúfajme, že to v budúcnosti pomôže tisícom detí, ktoré sa budú chcieť vzdelávať so svojimi rovesníkmi v bežnom vzdelávacom prostredí," vyhlásil.

Rodičia dievčaťa s Downovým syndromom chceli dcéru integrovať do bežnej základnej školy. Najprv riaditeľa o zdravotnom stave dcéry upozornili. "Oslovili sme riaditeľa dostatočne dopredu, informovali sme ho o Elinom zdravotnom stave, prisľúbil nám pomoc, čo sa ale nestalo," opisuje Elina matka.

"Škola argumentovala, že potrebuje oveľa viac, než reálne potrebovala. To nebola pravda, to bola len výhovorka školy. Najvyšší súd jasne povedal, že to nebola pravda, Ele postačí asistent a individuálny študijný plán," vysvetľuje advokát.

Dochádza do školy

"Obrátili sme sa na súdne orgány, či toto rozhodnutie dcéru neprijať v mieste bydliska, bolo správne, zákonné," tvrdí matka.

Elu museli dať do školy, ktorá je vzdialená asi 20 kilometrov od jej domu a dochádzanie je obtiažne. Je šikovné dievča, momentálne je tretiačka na bežnej základnej škole.

Súd rozhodol

Rodičia doposiaľ presne nevedia, prečo nemôže chodiť do školy, ktorú má blízko pri dome. "Druhá dcéra mala nastupovať s ňou rovnako do školy. Mladšii dcéru prijali, lebo nemá zdravotný hendikep, staršiu nie, signalizovalo nám to jasnú diskrimináciu," opisuje matka.

Téme sa venujú redaktori Eliška Prečová a Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy