Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zvolebnieva sa, penzisti môžno dostanú trináste dôchodky
Zdielať na

Zvolebnieva sa, penzisti môžno dostanú trináste dôchodky

BRTISLAVA / Nik nám pred voľbami nesľúbi viac ako politici. A to aj v oblasti dôchodkov. Po debatách s penzistami totiž opäť ožíva nápad zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých, namiesto vianočného príspevku, ktorý je limitovaný výškou penzie. Podľa Kaníka by bolo lepšie, ak by vláda radšej zvýšila každoročný nárast dôchodkov.

Necelé dve eurá. O toľko by mal podľa prechodu na nový systém stúpnu dôchodky viac ako miliónu dôchodcom na Slovensku prvým januárom. A že to nie je veľa, priznáva i minister práce. Aj preto vraj pri obede s jednotou dôchodcov otvorili túto tému.

Krádež nápadu

Téma trinásteho dôchodku ale nie je žiadnou tohtoročnou novinkou. Na programe vládneho Smeru bola i v roku 2010, keď sa dokonca stala dôvodom sporu s vtedajším koaličným partnerom z dnes už neexistujúceho HZDS. Tento návrh totiž pochádzal z ich dielne.

"Tento návrh budeme považovať za ukradnutie našej myšlienky, nášho nápadu," povedal vtedajší poslanec NR Jozef Halecký.

Vlna prísľubu

Premena vianočného dôchodku nás ale nespasí.

"Trinásty dôchodok je opäť len ďalšia vlna prísľubu, za ktorý si chce Smer kúpiť hlasy dôchodcov a pritom im kradne z vrecka peniaze, ktoré by mal pravidelne a zaručene," myslí si poslanec Ľudovít Kaník. 

"Ja si myslím, že pán Kaník nemá ani morálne právo pár mesiacov pred voľbami demagogicky a populisticky ponúkať riešenia, ktoré on sám v značnej miere zbrzdil v čase, keď tú krátku dobu na ministerstve pôsobil," myslí si minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Doplnenie jednej veci

Práve zmena systému zvyšovania dôchodkov je to, čo by chcel Kaník opraviť. A teda aby bola minimálna hranica, o ktorú každý rok penzie stúpnu bez ohľadu na vývoj cien a priemerných miezd.

"Akurát by sa doplnila jedna zásadná vec, a to, že minimálna valorizácia nemôže klesnúť pod tri percentá," povedal Kaník. "My sme prijali iné opatrenia, ktoré riešia ten problém. Nečakali sme na Kaníka, že príde mesiac, dva, alebo tri pred voľbami a príde s návrhom, ktorý sám populisticky predtým spochybnil," hovorí Richter.

Tento návrh teda zrejme skončí v koši, i keď nápad, ako taký, definitívne nezavrhol. Aktuálne píše sľuby v podobe 13. dôchodku po marci 2016.

Téme sa venuje redaktorka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy