Polojasno
22°
Bratislava
Sedem slovenských obcí volí starostov alebo poslancov
Zdielať na

Sedem slovenských obcí volí starostov alebo poslancov

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Spolu osem obcí v štyroch z ôsmich krajov Slovenska malo mať dnes volebný deň. Napokon sú dnes nové voľby iba v siedmich obciach. Dôvodom je, že v Ondavke (okres Bardejov) sa pre nezáujem kandidovať do zastupiteľstva obce voľby opakovane neuskutočnia, potvrdil to odbor volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy ministerstva vnútra.

V Ondavke mali voliť starostu i poslancov. Nové voľby, v ktorých si obyvatelia obcí zvolia svojho starostu alebo aj poslancov obecného zastupiteľstva vyhlásil ešte 17. júna predseda národnej rady Peter Pellegrini. Obyvatelia piatich obcí by si dnes mali zvoliť starostu a v dvoch obciach doplnia svoj poslanecký zbor.

Voľby

Voľby sa dnes konajú v štyroch obciach Prešovského kraja. V obciach Brežany a Žipov v okrese Prešov a tiež v obci Roztoky v okrese Svidník volia starostu. Poslancov do obecného zastupiteľstva volia v Krajnej Porúbke v okrese Svidník.

Nové voľby sa ďalej konajú po jednej obci z Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Konkrétne v obci Trnávka (okres Dunajská Streda, Trnava) volia starostu, starostu majú zvoliť i v obci Semerovo (okres Nové Zámky, Nitra) a v Modrovke (okres Nové mesto nad Váhom, Trenčín) volia obecného poslanca.

Zmena legislatívy

Napriek zmene volebnej legislatívy sa nové, či takzvané doplňujúce obecné voľby riadia predošlým zákonom. Vyplýva to zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva (volebného zákona), podľa ktorého volebné komisie zriadené pre voľby do orgánov samosprávy obcí v roku 2014 plnia funkcie podľa doterajších predpisov do vyhlásenia volieb do orgánov samosprávy obcí v roku 2018.

Predseda národnej rady podľa zákona vyhlasuje nové voľby do 14 dní od oficiálneho zverejnenia výsledkov volieb. Do zvolenia nových obecných zástupcov vedú obce tí, ktorí boli zvolení v predošlých voľbách, alebo ich zástupcovia. Naposledy sa nové voľby konali 13. júna v 13 obciach v šiestich krajoch Slovenska.

Osemnásť rokov

Podmienkou pre účasť na hlasovaní je vek nad 18 rokov. Keďže v obecných voľbách volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov, voliť sa dá len v mieste trvalého bydliska. Voľby sa podľa zákona konajú v jeden deň od 7:00 do 20:00. Ak je to potrebné, môžu sa niekde začať skôr, no všade musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00.

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda národnej rady ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, alebo ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné, alebo zruší výsledok volieb. Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov.

Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora. Dôvodom na ich konanie je napríklad právoplatné odsúdenie obecného zástupcu za úmyselný trestný čin, tiež úmrtie a odstúpenie z funkcie.

Exekúcia na obecný účet

V obci Ondavka sa voľby do orgánov obecnej samosprávy nekonajú opakovane. Neuskutočnili sa v riadnom celoslovenskom termíne vlani v novembri, ani tento rok v marci a v júni. Dôvodom je, že nik tu nechce kandidovať na starostu a poslancov obce. Navyše sa v polovici apríla starosta, jeho zástupca a obecní poslanci postupne vzdali funkcií. V súčasnosti je na majetok obce uvalených viacero exekúcií.

Exekútor dal zablokovať účet obce, kam ešte dostávali približne 270 eur mesačne z podielových daní. Podľa vyjadrenia ministerstva vnútra z konca apríla situácia v malej obci, ležiacej neďaleko hraníc s Poľskom, v ktorej žije iba 17 obyvateľov, "predstavuje nevyužitie ústavného práva obyvateľov zúčastňovať sa na správe vecí verejných". Pričom územná samospráva je postavená na tomto ústavnom práve. Prenesený výkon štátnej správy z uvedených dôvodov prevzal Okresný úrad v Bardejove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy