Skoro jasno
16°
Bratislava
Rezort školstva podporí materské školy, vznikne 67 nových tried
Zdielať na

Rezort školstva podporí materské školy, vznikne 67 nových tried

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva podporilo vo výzve na rozširovanie kapacít materských škôl 78 žiadateľov celkovou sumou päť miliónov eur. Rozširovaním kapacít vznikne 67 nových tried a vytvoria tak priestory na prijatie viac ako 1 350 detí.

Viacero žiadateľov predostrelo aj projekty na udržanie kapacít, čím budú môcť prijať ďalších približne 150 detí. Na dnešnej tlačovej besede v Materskej škole v Rovinke (okres Senec) to povedal predseda vlády Robert Fico. MŠ v Rovinke je jednou z podporených škôlok.

Vplyv na zamestnanosť

Rozšírenie kapacít bude mať podľa Fica pozitívny vplyv aj na zamestnanosť. Predseda vlády odhaduje, že zamestnanie získa približne 130 učiteliek pre predprimárne vzdelávanie. Spolu s ministrom školstva Jurajom Draxlerom upozorňujú aj na to, že prijatie detí do materských škôl umožní tiež návrat rodičov do zamestnania.

Aktuálna výzva na rozširovanie kapacít materských škôl bola už druhá v poradí. V rámci prvej výzvy postupne vznikne 167 nových tried, pričom viaceré z nich sú už od septembra v prevádzke a ďalšie vzniknú do konca augusta 2016. Vďaka dotáciám z prvej výzvy tak majú do materských škôl prijať o 3 670 detí viac a prácu má získať 334 učiteliek.

Vyše dvesto žiadostí

Ministerstvo školstva zverejnilo výzvu 29. júna, celkovo na rezort prišlo 267 žiadostí o poskytnutie dotácie. Ako dnes povedal Draxler, pri tých žiadostiach, ktoré nevybavili teraz, sa môžu starostovia hlásiť o štrukturálnu pomoc Európskej únie. Štát pritom chce v ďalšom období kombinovať zdroje štátneho rozpočtu a európske fondy a preinvestovať v tejto oblasti do roku 2023 viac ako 100 miliónov eur.

Počet zamietnutých žiadostí o prijatie detí do materských škôl sa zvýšil z 1 679 v roku 2004 na 9 682 v roku 2013. Cieľom podpory je rozšíriť kapacity materských škôl a postupne do roku 2020 dosiahnuť 95 percentnú účasť detí od 4 do 5 rokov na predprimárnom vzdelávaní.

Ministerstvo školstva podporí škôlky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy