Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bratislava hostila podnikateľov z celého sveta, aby tu zvolili nového šéfa
Zdielať na

Bratislava hostila podnikateľov z celého sveta, aby tu zvolili nového šéfa

BRATISLAVA / Peter Sagan a utečenecká kríza majú niečo spoločné. Obe témy boli vo štvrtok spomínané na dôležitom medzinárodnom stretnutí, ktoré sa odohralo v Bratislave. Zišli sa tu podnikatelia z celého sveta, aby zvolili nového šéfa svojej organizácie.

V hlavnom meste sa stretli zástupcovia najvýznamnejšej svetovej podnikateľskej organizácie. "Táto štruktúra reprezentuje 12 000 obchodných a priemyselných komôr vo svete. To je niekoľko desať miliónov firiem a niekoľko sto miliónov zamestnancov," povedal predseda World Chambers Federation Peter Mihók.

Šéf je Slovák

Šéfom sa po druhýkrát stal Slovák. "Od 1.1. budem pokračovať ďalšie tri roky na pozícii predsedu svetovej komorovej federácie," dodáva Mihók. Viacerí podnikatelia boli v Bratislave prvýkrát.

Nepreberali len biznis. Témou bola aj aktuálna utečenecká kríza. Tú načal vo svojom príhovore aj slovenský premiér. "Môžem povedať, že nikdy počas 23 rokov mojej politickej kariéry nebola tak dominantná téma v hlavách slovenskej verejnosti, ako sú migranti," povedal premiér Robert Fico.

Migranti vs. Sagan

Migranti zatienili vraj aj športový úspech Petra Sagana. "Stretol som pred dvoma dňami jedného vynikajúceho slovenského športovca s jeho tímom. Čakal som, že sa budeme baviť o športe, okamžite otvorili otázku migrantov," tvrdí Fico.

O situácii v krajine hovoril aj zástupca obchodnej komory zo Sýrie Abdul Rahman Attar, ktorý je zároveň aj predsedom miestnej obdoby Červeného kríža. "Mesačne rozvážame viac ako 450 tisíc potravinových balíkov pre ľudí v núdzi po celej Sýrii, nezávisle od toho, kto práve ovláda dané územie. Za štyri roky krízy sme prišli o 49 dobrovoľníkov."

Attar má veľmi dobré spomienky na niekdajšie Československo, keďže tu istú dobu študoval.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy