Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mesto Prešov obdivovala aj cisárovná Sissi
Zdielať na

Mesto Prešov obdivovala aj cisárovná Sissi

PREŠOV / Obyvateľom tretieho najväčšieho slovenského mesta Prešova sa hovorí koňare. Kedysi tu totiž prebiehali preteky podobné Veľkej Pardubickej a na toto mesto nedala dopustiť ani Rakúsko-uhorská cisárovná Sissi.

Prešov je tretie najväčšie slovenské mesto. Paradoxne je naňho najkrajší výhľad zo susednej Ruskej Novej Vsi. Máte ho ako na dlani. A Keď je dobrá viditeľnosť, takv pozadí za kopcami vidno aj naše veľhory.

Dominantou historického centra je konkatedrála zo 14 storočia. Prešov je miesto, kde sa križujú vierovyznania. Asi aj preto tu našlo svoje sídlo hneď niekoľko biskupstiev.

Športové úspechy

Tak ako sú Košičania vraňare, tak sú Prešovčania od nepamäti koňare. V Prešove bol kedysi štátny žrebčinec. A pred 50 rokmi tu boli dostihy podobné Veľkej Pardubickej.

Prešovu sa za posledný rok mimoriadne zadarilo v športe, a to nielen na domácej pôde. Okrem úspechov v hádzanej, či volejbale milo prekvapili malé mažoretky.

Traja majstri Európy

"V Brne sme získali na Majstrovstvách Európy dvakrát titul majstra," prezrádza Martina Kakaščíková, trénerka MK Flowers.

To, čo sa ale podarilo mladým kickboxerom, to ešte história nepamätá. Z jedného klubu išli na majstrovstvá Európy traja a všetci traja si doniesli víťazstvo vo svojej kategórii. "Z troch štartujúcich, získať tri tituly majstrov Európy je vynikajúci úspech," myslí si tréner a predseda klubu Jozef Kolozsy.

Prvá primátorka

Z Prešova pochádza aj speváčka Katka Koščová. Tá sa aktívne zapája aj do verejného života. Ako napríklad naposledy keď po inšpirácii z iných miest spustila akciu adoptuj si svoj kvetináč. Jedného kvetináča sa osobne ujala aj šéfka prešovskej radnice. Inak Andrea Turčanová je inak v histórii Prešova prvou ženou na primátorskej stoličke.

Aj vďaka Katke Koščovej sa o Prešove hovorí ako o slovenskom Liverpoole. Vzišli odtiaľ veľmi známe hudobné mená interpretov a kapiel ako Peter Lipa, Peter Nagy, Katka Knechtová, IMT smile, Heľenine Oči a mnoho mnoho ďalších.

Cisárovná Sissi

"Ja som veľmi hrdá Prešovčanka a lokálpatriot," tvrdí speváčka Katarína Koščová. V Prešove nájdete aj unikátny velodrom, ktorý nemá na Slovensku páru. Jeden zo svojich pretekov na ňom vyhral aj Peter Sagan. Je však v zlom technickom stave, chystá sa projekt na jeho obnovu.

Prešov je považovaný za metropolu Šariša. Ten si voľakedy obľúbila aj cisárovna Sissi, ktorá sa tu dokonca zastavila cestou do Bardejovských kúpeľov.

Viac o Prešove zistil redaktor Vlado Jurek:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy