Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Bratislavskí taxikári budú v pondelok štrajkovať, zákazníkov neodvezú
Zdielať na

Bratislavskí taxikári budú v pondelok štrajkovať, zákazníkov neodvezú

BRATISLAVA/PRAHA / Praha pripravuje novinky pre takmer 5 500 tamojších taxikárov. Vo svojich autách budú mať nálepky potvrdzujúce kvalitu vodiča. Ich mená sa majú objaviť aj na žltom svetelnom označení na streche. Navyše budú musieť mať v práci slušné oblečenie.

Počas leta môžu pražskí taxikári na krátke nohavice, tielko či plážové žabky zabudnúť. "Desať percent je ich oblečených tak. Ja by som k nim do auta nesadol," hovorí predseda Asociácie koncesionárov v taxislužbe v českej republike Karel Holcman.

Dress code

Po novom budú mať taxikári predpísaný odev. "Ideálne by bolo urobiť takzvaný samostatný ´taxizákon´, ktorý by všetko toto obsiahol. Pretože, čo nie je dané zákonom, to bude vždy niekto porušovať," dodáva Holcman.

Slovenskí taxikári sú v porovnaní s českými kolegami popredu. "Majú zakotvené v zmluvách, ktoré podpisujú s majiteľmi a tiež existuje všeobecné záväzné nariadenie, ktoré ich odev takisto určuje," ozrejmuje predseda Únie taxikárov Bratislavy Ondrej Wenzl.

Štrajk v Bratislave

V Bratislave ale kontrolu odevu vykonávajú akurát zákazníci. Taxikári ale upozorňujú, že majú oveľa väčšie problémy, ktoré potrebujú riešiť. Chystajú preto štrajk formou protestnej jazdy.

Do ulíc vyjdú 28. septembra a protestovať budú za požiadavky, ktoré sformulovali do štyroch bodov.

Štyri požiadavky

Taxikári žiadajú zákaz činnosti americkej firmy UBER POP na území Slovenska, zavedenie pevnej ceny, zakázanie čiernej práce a žiadajú i opravu chyby v zákone číslo 56 z roku 2012, na ktorú upozorňovali už pred dvoma rokmi.

"Keby sme na to neupozorňovali a vyriešilo by sa to, tak v decembri by všetkým taxikárom na Slovensko zanikli odborné spôsobilosti a museli by si opäť robiť skúšky," vysvetľuje Wenzl.

Bratislavskí taxikári budú štrajkovať, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy