Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Veľký príbeh malého Benjamína: Súd vyriekol verdikt, zostane u mamy
Zdielať na

Veľký príbeh malého Benjamína: Súd vyriekol verdikt, zostane u mamy

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Modrookého chlapca Benjamína v máji priviezli britské sociálne pracovníčky na Slovensko. Jeho mama sa ho po pôrode zriekla, preto bábätko putovalo na Slovensko. Tu sa ho ujali náhradní rodičia. Krátko na to, ale biologická matka zmenila svoje rozhodnutie a začala o svojho syna bojovať. V utorok sa na súde v Bánovciach nad Bebravou rozhodovalo, či jej chlapca prisúdia.

Benjamína britské pracovníčky priviezli na Slovensko 19. mája. Vtedy mal chlapec pol roka.

Tajný pôrod

Jeho mama, 24-ročná Bibiána, zatajila pôrod a aj to, že sa vlastného dieťaťa vzdala, aj pred svojimi najbližšími. Chlapec skončil v náhradnej rodine.

Keď sa o ňom dozvedeli jeho starí rodičia, rozhodli sa konať a o Benjamína začali bojovať. Pár dní po jeho príchode na Slovensko si ho prišli vziať spolu s jeho matkou do detského domova v Novom Meste nad Váhom. Súd ho zveril Bibiáne do predbežnej opatery. "Sme šťastní," boli prvé dojmy starého otca Pavol Stránský.

Bibiána sa rozhodla, že syna chce mať doma natrvalo.

Rozhodovanie súdu

O tom, či Benjamín zostane v starostlivosti svojej matky, rozhodoval v utorok Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou.

Pred sudcom Bibiána opäť zopakovala, že sa chce o syna starať a vychová ho najlepšie ako vie. Meno otca neprezradila. "Maloletý má v rodnom liste zapísanú iba jednu osobu, a to matku," povedal sudca.

"V uplynulých mesiacoch orgán sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately spolupracoval s rodinou hlavne v oblasti vybavovania administratívnych záležitostí a poskytoval súčinnosť súdu. Podporil zverenie dieťaťa do starostlivosti matky," uviedla hovorkyňa ústredia úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Dvadsať minút

Či je matka schopná postarať sa o dieťa, zisťoval aj súd. "Na základe predbežného opatrenia bolo dieťa od konca mája v starostlivosti matky a za toto obdobie bolo vykonaných viacero kontrol, z ktorých vyplynulo, že matka starostlivosť o dieťa zvláda, dieťa sa v rodine dobre adaptovalo a staroslivosť zo strany matky mu prospieva," povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Pojednávanie trvalo dvadsať minút. Po krátkej prestávke si chlapcova mama vypočula rozsudok.

"Maloletý Benjamín sa zveruje do osobnej starostlivosti matky, ktorá ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok," vyriekol sudca verdikt.

"Podľa súdu je v záujme Benjamína, aby bol vychovávaný v starostlivosti matky," dodal Tarabus.

Bibiána odišla zo súdu bez slov, no s úsmevom na tvári.

Benjamín zostáva u mamy, súd rozhodol, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy