Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa pred horúčavami, horúco bude aj na horách
Zdielať na

SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa pred horúčavami, horúco bude aj na horách

VYSOKÉ TATRY / Extrémne teploty čakajú obyvateľov a návštevníkov Slovenska v sobotu, v nedeľu aj v pondelok. Pred vysokými teplotami sa nedá ukryť ani v najhornatejších častiach krajiny. V podhorí Tatier, v nadmorskej výške od 600 do 1000 m má dnes byť 30 až 27 a v nedeľu 32 až 28 °C.

Ako vyplýva z meteorologickej výstrahy, ktorú k sobotnému poludniu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), vo všetkých krajoch Slovenska platí dnes do 19:00 druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami, ktoré môžu vystúpiť na 35 až 38 °C.

Výnimkou sú severné časti Banskobystrického a Prešovského kraja, kde platí výstraha 1. stupňa, pri ktorej môže teplota vystúpiť na 31 až 34 °C . Výstraha 1. stupňa platí aj na takmer celom území Žilinského kraja, s výnimkou okresov Bytča a Žilina, pre ktoré je vydaná výstraha 2. stupňa s možným výskytom teploty až do 35 °C.

Ohrozenie ľudí, zvierat aj požiare

Meteorológovia upozorňujú na horúčavy, ktoré môžu ohroziť nielen zdravie ľudí, ale napríklad aj zvieratá a tiež spôsobiť požiare. Takmer celé Slovensko, teda sedem z ôsmich krajov sa musí pripraviť na to, že teploty v nedeľu a v pondelok ešte stúpnu a platiť už bude najvyšší, teda 3. stupeň výstrahy pred vysokými teplotami.

Teploty môžu popoludní a podvečer vystúpiť až na 38 °C. Výnimkou by mal byť iba Žilinský kraj, pre ktorý SHMÚ vydal na nedeľu 9. augusta a pondelok 10. augusta výstrahu 2. stupňa a teploty tu budú dosahovať 35 až 36 °C, v severných častiach na 32 až 34 °C. Tretí stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí pre celé územie Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Výstraha 3. stupňa

Najvyššia výstraha pred vysokými teplotami platí pre oba nadchádzajúce dni i v takmer celom Košickom kraji, s výnimkou okresov: Spišská Nová Ves a Gelnica, pre ktoré je vydaný 2. stupeň výstrahy s možnosťou stúpania teploty od 12:00 do 19:00 na 35 až 36 °C.

Rovnako po dvoch okresoch, kde by mali v nedeľu a v pondelok platiť výstrahy pred horúčavami 2. stupňa, majú i v Trenčianskom kraji (okresy Púchov a Považská Bystrica) a Banskobystrickom kraji (okresy Banská Bystrica a Brezno).

Teplota by tu mohla vystúpiť na 35 až 36 stupňov. Pre ostatné územie Trenčianskeho a Banskobystrického kraja platí výstraha 3. stupňa a teplota tu vystúpi na 38 stupňov Celzia.

Čiastočne by mal 3. stupeň výstrahy pred horúčavami platiť v nedeľu a pondelok aj v Prešovskom kraji, a to v okresoch Vranov nad Topľou, Snina, Prešov a Humenné.

Turisti v Tatrách bojujú so smädom a potom aj vo veľhorách. Statočne odolávajú, sú ich plné doliny. Pozrite si reportáž Joža Kubániho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy