Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Alex môže zostať na Slovensku, otec sa ho snaží dostať do Británie
Zdielať na

Alex môže zostať na Slovensku, otec sa ho snaží dostať do Británie

BRATISLAVA/NITRA / Kristínu, ktorá ušla z Anglicka, pretože hrozilo, že jej syn skončí u otca, si po vypočutí slovenského verdiktu vydýchla. Jej syn môže zostať na Slovensku. Boj ale neskončil. Alexov otec sa svojho dieťaťa vzdať nechce.

"Nikdy by som sa tam nevrátila a ani nevrátim," priznáva mladá matka. So svojim synom je na Slovensku šťastná.

Kristína otca svojho dieťaťa vlastne ani nepozná. Keď sa zoznámili v Anglicku, bol francúzskym občanom. Keď porodila, bol karumenskym občanom. Na ostrovoch žije ako imigrant. Syna chcel dostať do Británie, pretože s ním by tam mohol zostať a nehrozilo by mu vyhostenie.

Keď Kristína zistila, že sa o jej dieťa začala zaujímať britská sociálna služba, zbalila sa a ušla na Slovensko. 

Boj ale neskončil, pretože Alexov otec sa syna vzdať nechce. "On nemá prácu, bývanie, nič, takže dieťa by zostalo britskej sociálnej službe a štátu," ozrejmuje Kristína.

Alex s otcom vzťah nemá. "Nemajú žiadne puto, žiadne city, nepozná ho," dodáva.

Pobyt v Británii

Podľa Kristíny ale otcovi Alexa nejde o dieťa, ale o to, aby ako imigrant s dieťaťom mohol na ostrovoch zostať.

Slovenská sociálka sa na súde prikláňala tiež k tomu, aby sa matka so synom vrátili do Anglicka.

"Keďže dieťa má obvyklý pobyt na území Veľkej Británie a kolízna opatrovníčka žiada, aby dieťaťu bol umožnený kontakt s otcom, pretože ten vzťah s otcom je veľmi dobrý a dieťa má právo mať kontakt s oboma rodičmi, preto žiada, aby sa dieťa stretávalo s otcom za prítomnosti matky na území pobytu v obvyklej krajine," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Súd ale rozhodol inak. Kristína je za to vďačná a všetkým radí v prípade problémov so sociálkou, aby radšej krajinu opustili. "Nech to nerieši v cudzine. Peniaze nie sú všetko," uzatvára.

Kristína si po verdikte súdu vydýchla, so synom môže zostať na Slovensku. Otec sa ale dieťaťa vzdať nechce, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy