Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Búrky, krúpy i veľká voda. Slovensko po ťažkej noci počíta škody
Zdielať na

Búrky, krúpy i veľká voda. Slovensko po ťažkej noci počíta škody

SLOVENSKO / Slovensko prežilo ťažkú noc. Dážď, vietor i krúpy potrápili najmä stred a sever Slovenska. Odniesli si to domy aj cesty, ľudia počítajú škody. Slovenský hydrometeorologický ústav varoval pred silnými búrkami aj vo štvrtok.

Veľká voda prekvapila viacero obcí na Horehroní. Najskôr padali krúpy, potom prišla silná búrka. Ľudia ratovali svoje domy.

V Michalovej sa brodili vo vode, ktorá im siahala po kolená. Niekoľko domov sa ocitlo doslova pod vodou. Inak pokojný potok sa vylial a zaplavil všetko v okolí.

V Pohronskej Polhore, ktorú prekvapili najskôr veľké krúpy a následne veľká voda, pomáhali s odčerpávaním aj hasiči. Ešte krátko pred polnocou boli všetci na nohách. Ľudia s lopatami plnili vrecia s pieskom, ktorými chránili domy stojace blízko potoka.

Zúfalý majiteľ jedného z domov sám sadol do bagra a snažil sa rozšíriť koryto, aby voda mala kadiaľ odtekať. Pozrite sa:

Škôlka bez strechy

Silná búrka sa prehnala aj Liptovom. Prudký dážď sprevádzaný nárazovým vetrom síce trval len pár minút, no stihol napáchať veľké škody.

V ružomberskej mestskej časti Biely Potok odfúklo časť strechy z materskej školy. Práve v tom okamihu, išiel okolo škôlky jeden z rodičov a ihneď zalarmoval pomoc.

TV JOJ

Domáci s hasičmi strechu čo najrýchlejšie vyrovnali, čím zabránili tomu, aby do miestností na prvom poschodí natiekla voda. Uvoľnené plechy by však nevydržali ďalší nápor vetra a tak ich museli upevniť.

Rýchly zásah hasičov a pomoc domácich, zabránili väčším škodám. Deti tak mohli bez problémov prísť do škôlky.

Hasiči sa k časti poškodenej strechy nemohli dostať pomocou plošiny pre blízke vedenie. Použili preto lezecké vybavenie. Pozrite si reportáž:

Zaplavené ihrisko

Škody počítajú aj v Poprade, kde ľudí i domy ohrozovala veľká voda z potoka.

TV JOJ

Mesto dokonca vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. V Strážach pod Tatrami sa vylial Hozelecký potok a voda zaliala futbalové ihrisko. V obci je poškodená cestná kanalizácia i chodník.

Počasie trápi aj okres Poprad. Pozrite si reportáž:

Krátko, ale intenzívne

Krátka, ale zato silná víchrica sa prehnala aj Oravou. Vyčíňala najmä v Dolnom Kubíne. Na cesty padali stromy, ktoré ohrozovali autá i chodcov. Asi dvadsať domov ostalo odrezaných od sveta.

Pozrite si reportáž z Oravy:

Varovanie pred búrkami

Hasiči z celého Slovenska tak majú plné ruky práce. Z ciest odstraňujú spadnuté stromy a odčerpávajú vodu z pivníc rodinných domov.

Slovenský hydrometeorologicý ústav varoval pred búrkami aj vo štvrtok. Ohrozenými boli najmä okresy Poprad a Kežmarok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy