Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poplatky za prednostné vyšetrenie sú zrušené, personál ale vie zákon obísť
Zdielať na

Poplatky za prednostné vyšetrenie sú zrušené, personál ale vie zákon obísť

BRATISLAVA / Zákon, ktorý zakazuje vyberať od pacientov poplatky za prednostné vyšetrenie, je v platnosti len mesiac. Už sa našlo zdravotné stredisko, ktoré našlo spôsob, ako ho obísť. Poplatky vyberajú naďalej, tvrdí bratislavský župan. Hoci s tým nesúhlasí, sankcie im udeliť nemôže. Ľudia totiž platia dobrovoľne.

"Keď si niekto do systému zaplatí, bude uprednostnený. To je trhový mechanizmus, bohužiaľ, neregulovaný a to my kritizujeme," vyjadril svoj názor predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Šikovný ťah

Podľa neho jeho pracovníci pri kontrole odhalili šikovný ťah jedného zo zdravotných stredísk.

Ak chce pacient navštíviť lekára, na recepcii mu oznámia, že poplatok či komplexný balík služieb zaplatí firme, ktorá má na starosti manažovanie pacientov. Poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti neuhrádza nič.

"Pacient na to, aby sa dostal k lekárovi, prechádza cez tretí subjekt, kde platí ročný alebo mesačný poplatok. Podľa ministerstva je to v rozpore so zákonom, ale na druhej strane tiež tvrdí, že ak pacient dobrovoľne zaplatí, nehovoríme o povinnom platenom poplatku," ozrejmuje Jana Ježíková z odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja.

"To je prvý alternatívny spôsob a do pár týždňov ich bude viac. Treba to jednoducho zrušiť," dodal Frešo.

Podpora nápadu

Prezident Asociácie súkromných lekárov postup kolegov podporuje. "Nie je možné byť v rozpore so zákonom. Snažíme sa sa byť v súlade s ním. To nie je to isté, v tomto prípade," uviedol Ladislav Pásztor.

V zákone je pritom čierne na bielom, že pacient nemôže platiť za niečo, čo je hradené z verejného zdravotného poistenia. "Čo sa týka konkrétneho prípadu externej firmy, príde nám to prekvapivé, nakoľko zdravotné úkony môže vykonávať len zdravotnícky personál, nie externá firma," hovorí hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Poplatky za prednostné vyšetrenie sú zrušené, no existuje spôsob, ako zákon obísť, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy