Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dohlasované, Ficov návrh novely k reštrukturalizáciam prešiel
Zdielať na

Dohlasované, Ficov návrh novely k reštrukturalizáciam prešiel

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Poslanci vo štvrtok pravdepodobne rozhodnú o definitívnej podobe novely Obchodného zákonníka, ktorá má zmeniť podmienky reštrukturalizácií v reakcii na problémy malých veriteľov spoločnosti Váhostav. Písomne sú do rozpravy v druhom čítaní prihlásení ešte traja poslanci, potom sa budú môcť zákonodarcovia nahlásiť do rozpravy ústne. Po skončení diskusie by mali hlasovať.

Po týždni od schválenia návrhu novely vládou prišiel premiér Robert Fico v stredu s novou podobou návrhu.

"Ideme novelizovať príslušné zákony, ktoré upravujú Obchodný zákonník a ďalšie zákony tak, aby ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 percent po skončení reštrukturalizačného plánu, bude zostatok do výšky 50 percent dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku," priblížil Fico po rokovaní vlády s Váhostavom a jeho veriteľmi.

Časť dlhu nad 50 percent bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo zisku a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba.

Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 % svojich akcií.

Konečný návrh je podľa predsedu strany KDH Jána Figeľa výsledok chaotického, marketingového prístupu vlády Roberta Fica. Podľa neho vláda narýchlo a na poslednú chvíľu prijíma rozhodnutia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy