Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Dusle Šaľa horel toluén, požiaru predchádzal výbuch
Zdielať na

V Dusle Šaľa horel toluén, požiaru predchádzal výbuch

ŠAĽA / Zamestnancov spoločnosti Duslo Šaľa ako aj obyvateľov okolitých obcí vystrašil mohutný dym, ktorý spôsobil požiar. Dôvodom bola explózia prečerpávanej chemikálie z jednej cisterny do druhej.

Požiar v areáli Duslo Šaľa vznikol podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva hasičského zboru v Nitre Viliama Pánskeho z nezistených príčin pri prečerpávaní toluénu. Predchádzal mu výbuch. Zranili sa dve osoby.

Jedného z robotníkov transportovali vo vážnom stave vrtuľníkom do nemocnice v bratislavskom Ružinove. Popáleniny mal na 75 percentách tela, informoval hovorca Operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel.

Zatvárali okná

Druhý muž má popáleniny na 37 percentách tela a do Bratislavy ho previezli sanitkou. Výška škody zatiaľ nie je známa. "Niektorí zamestnanci Dusla uvádzali 30-tisíc eur, niektorí 50 až 100-tisíc eur,“ povedal Pánsky. Poškodené sú cisterny, prečerpávacia technológia a blízko stojace osobné auto.

V obciach v okolí Nitry zatvárali v školách z obavy pred nebezpečnými výparmi okná. Podľa Pánskeho bol tento strach neopodstatnený. "Pri horení toluénu nevznikala taká nebezpečná situácia, ktorá by vedela ohroziť život alebo zdravie ľudí,“ skonštatoval hovorca. Ako povedal, jediným produktom horenia boli sadze a po uhasení bola koncentrácia toluénu tak nízka, že hasiči mohli pracovať bez dýchacích prístrojov.

Na mieste bola redaktorka Diana Pavlisová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy