Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zápisy prvákov budú až v apríli
Zdielať na

Zápisy prvákov budú až v apríli

BRATISLAVA / Zápisy prvákov do školy sa budú po novom možno začínať až prvého apríla. Nehľadajte za tým žiaden prvoaprílový žart z dielne ministerstva školstva, ale riešenie toho, aby sa deťom zbytočne neodkladala školská dochádzka. Podľa ministerstva deti nespĺňajú v polovici januára podmienky zrelosti na to, aby mohli v septembri nastúpiť do školy.

U detí, u ktorých sú ešte v januári pochybnosti či školu zvládnu, môže byť všetko na jar alebo v lete úplne inak.

Ročne má odklad od 4 700 do 4 800 detí. Prvé predbežné testy o zrelosti dieťaťa sa robia ešte v škôlke v novembri alebo decembri. "To dieťa potrebuje viac času a tie informácie, ktoré sa získavali skoro rok dopredu, boli absolútne nerelevantné," myslí si psychologička Monika Longauerová.

Obrovské pokroky

Ministerstvo školstva preto prišlo s návrhom, aby sa zápisy, ktoré sa konajú od polovice januára do polovice februára, presunuli na apríl.  Deti totiž robia pokroky z mesiaca na mesiac. To, čo neovládali v januári, v apríli hravo zvládnu.

"Podľa mňa je to krok vpred aj medzi sebou sme sa bavili, že by zápisy mohli byť neskôr," myslí si riaditeľka ZŠ Černyšenského, Magdaléna Benková.

Narodení v lete

Posunutie termínu zápisu by mohlo pomôcť najmä deťom narodeným v lete, ktoré v čase januárových zápisov nemusia byť ešte zrelé. "Ak sú chlapci narodení do konca mája, tak by všetci mali prejsť testami. Dievčatá sú na tom lepšie," dodáva psychologička Gabriela Herényiová.

Ak tento návrh ministerstva školstva prejde tak už v budúcom školskom roku budú zápisy konať v apríli.

Pozrite si reportáž redaktorky Martiny Karasovej:

Súvisiace články