Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zápis prvákov. Vyberte si správnu školu pre vaše dieťa
Zdielať na

Zápis prvákov. Vyberte si správnu školu pre vaše dieťa

BRATISLAVA / Zápis do základne školy na Slovensku čaká až 61 tisíc detí. Niekde začínajú so zápisom už koncom týždňa, preto je dobré zistiť si presný termín na konkrétnej škole. Rodičom detí, ktoré pred septembrom dosiahnu vek 6 rokov, a neprihlásia ich, hrozí vysoká pokuta.

Ak máte doma prváka, máte posledné dni na to, aby ste sa rozhodli do ktorej školy pôjde. "Rodič môže pre svoje dieťa vybrať jednu základnú školu, do ktorej chce aby jeho dieťa chodilo. Nemusí to byť škola v mieste jeho bydliska," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Deti nestrašte

Učitelia odkazujú, že deti pre zápisom nemusíte nijako doučovať ani strašiť skúšaním. Učitelia si síce deti otestujú, ale hravo. Deti si to ani neuvedomia.

"Malo by sa vedieť predstaviť, vedieť povedať koľko má rokov," tvrdí učiteľka 1. stupňa Spojenej školy Svätej rodiny v Bratislave Monika Vašková. 

"Ak vidí, že to dieťa má problémy, môže navrhnúť odklad," dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Plusy a mínusy

Každá zo škôl má svoje plusy aj mínusy. "Rodič si môže zistiť, koľko deti dostávajú úloh. Potom aká je mimoškolskej činnosti," dodáva hovorkyňa rezortu školstva.

"Pýtajú sa, kto bude prváckym učiteľom, koľko detí bude v triede," hovorí učiteľka.

Výber školy môže ovplyvniť aj drobnosť. "Boli sme na troch školách, kde boli nevyhovujúce parkovacie podmienky. A riešiť to každé ráno...," hovorí jedna z matiek.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy