Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Voľby v Repejove rozdelili príbuzných, Ústavný súd ich vyhlásil za neplatné
Zdielať na

Voľby v Repejove rozdelili príbuzných, Ústavný súd ich vyhlásil za neplatné

REPEJOV / Voľby starostu v Repejove (okres Medzilaborce) vyhlásil Ústavný súd za neplatné. Rozdiel medzi prvým a druhým kandidátom bol deväť hlasov. Problémom je, že pätnásť ľudí sa do obce na trvalý pobyt prihlásilo krátko pred voľbami.

Medzi obyvateľmi Repejova sú aj klienti resocializačného ústavu. V obci sa liečia alkoholici, gambleri aj ľudia závislí od liekov. Úradníci z Ústavného súdu pacientov vypočúvali priamo v obci. Niektorí nevedeli povedať, prečo si zmenili trvalé bydlisko.

Sú na liečení

"Nepoznám zákon, ktorý mi zakazuje alebo usmerňuje, kedy si mám dať trvalý pobyt," hovorí klient resocializačného centra Miroslav.

"Sú tam iba na liečení. Nemajú prečo si dať trvalý pobyt, nevlastnia ani budovu," hovorí neúspešný kandidát na starostu Peter Cipka. Neúspešný kandidát a súčasný starosta sú podľa informácií reportérky Jany Veľasovej sú vzdialení príbuzní.

Miroslav sa zotavuje v ústave viac ako rok. V obci odpratáva sneh, kosí. Taktiež pomáha tým, ktorí to potrebujú. "Prijali ma. Dali mi možnosť byť občanom Repejova. Ja som ju prijal, zhodou okolností boli voľby," dodáva Miroslav.

Po voľbách sa odhlásili

Neúspešný kandidát na starostu Peter Cipka tvrdí, že sa týchto 15 obyvateľov krátko po voľbách z trvalého pobytu odhlásilo. "Kde je napísané alebo uvedené, že títo ľudia volili mňa?" pýta sa súčasný starosta Pavel Cipka.

Trvalý pobyt si zmenili aj príbuzní staronového starostu Pavla Cipku. Ústavný súd vyhlásil voľby za neplatné. "Myslím, že to bolo účelové a Ústavný súd bol toho istého názoru," uviedol neúspešný kandidát Peter Cipka.

"U nás je každý druhý dom prázdny, takže ja sa teším každému jednému človeku, ktorý má záujem tu byť," dodal súčasný starosta Repejova Pavel Cipka.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy