Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Dobšiná vyberá vajdu. Musí vedieť čítať a písať, odkazujú miestni
Zdielať na

Dobšiná vyberá vajdu. Musí vedieť čítať a písať, odkazujú miestni

DOBŠINÁ / Mestský úrad v Dobšinej vyhlásil výberové konanie na rómskeho vajdu. V meste sa k rómskej národnosti hlási 50 percent obyvateľov. Budúci vajda bude zamestnancom mesta.

Vajdu si väčšinou Rómovia volia sami alebo sa funkcia dedí. V tomto prípade boli požiadavky na kandidáta striktne dané. "Minimálne stredoškolské vzdelanie, znalosť rómskeho jazyka, práca s počítačom a prirodzená autorita v tejto komunite," uviedol starosta Dobšinej Ján Slovák.

Písať a čítať

Podľa obyvateľov Dobšinej by mal vedieť vajda písať a čítať a vedieť vybaviť všetko, čo budú chcieť. "Ten, čo tam bude sedieť, aby mal filipa a vedeli by čítať a písať," hovorí jeden z miestnych obyvateľov.

Najväčším problémom v Dobšinej je nezamestnanosť. Nájdu sa tu aj kriminálnici a úžerníci. Aj s tým má vajda v budúcnosti bojovať. "Pozná najlepšie problémy v tejto komunite ako aj zmýšľanie a mentalitu týchto ľudí," dodáva starosta mesta Ján Slovák.

Viac kandidátov

"Je ťažké s týmito ľuďmi pracovať. Ale myslím si, že budú toho vajdu rešpektovať ," tvrdí kandidát Štefan Suchý.

Na pozíciu mestského vajdu sa prihlásilo niekoľko kandidátov. Nie všetci splnili podmienky. Výberové konanie sa konalo na mestskom úrade za účasti výberovej komisie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy